U danima pred praznik kada ne znamo šta prvo da uradimo, očistimo stan, umotamo poklone ili ispečemo božićne kolače, koristan je svaki savet koji će nam olakšati pripremu za najomiljenije godišnje doba.
Pravilno mešanje maslaca i šećera ključno je za postizanje prozračne teksture kolača. Ovim postupkom u puteru se stvara prostor za emulziju masti i vode, čime se obezbeđuje stabilna struktura i lagana tekstura kolača.
24sata.hr. stoga donosi odličan savet bez kojeg bi naši kolači bili mnogo lošiji, a to je da u pripremi kolača koristimo omekšali maslac, odnosno puter sobne temperature.
Kako pravilno mešati maslac i šećer?
Pravilno mešanje maslaca i šećera ključno je za postizanje prozračne teksture kolača.
Ovim postupkom u maslac se stvara prostor za emulziju masti i vode, čime se obezbeđuje stabilna struktura i lagana tekstura kolača.
Sa svojim kristalima, šećer fizički pomaže maslacu da zadrži dodatnu tečnost potrebnu za uspešnu emulzifikaciju.
Priprema maslaca
Koristite omekšani maslac na sobnoj temperaturi. Pritisnite ga prstom – trebalo bi da zadrži udubljenje bez pucanja. Ako je previše hladno, ostavite na sobnoj temperaturi ili iseckajte na manje komade da brže omekša.
Postupak mešanja
Sa nastavkom za lopaticu na mikseru, umutitemaslac i šećer na srednjoj brzini dok smesa ne postane lagana i pahuljasta.
Izbegavajte velike brzine da biste sprečili stvaranje nestabilnih vazdušnih mehurića.
Povremeno sastružite smešu sa ivica posude za mešanje silikonskom lopaticom za ravnomerno mešanje.
Ako koristite hladan maslac, iseckajte ga na komade od 1 cm, mešajte dok ne omekša, pa dodajte šećer i nastavite sa receptom.
Ova tehnika obezbeđuje savršenu visinu i teksturu torte, a svaka kreacija će biti lagana i pahuljasta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.