rakijaFoto: Shutterstock/5PH

I dok se pre jela piju blago gorka pića s manje alkohola, pri kraju obroka valja poslužiti napitke koji će nam „olakšati život“ nakon obilne hrane…

Drmnuti čašicu-dve rakije pre jela je uobičajen običaj kod kuće ili u restoranu, ali ova navika ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela.

Naprotiv, može samo da ga pokvari, baš kao i varenje, što će signalizirati vaš želudac, koji na ovaj način šokiramo. Ali ako popijete gorki liker u malim gutljajima, nećete upropastiti ukus, već ćete stimulisati želudačne sokove.

Zbog toga, umesto jedne ljute na eks, prema bontonu za stolom, možete piti biljne, gorke napitke sa blagim alkoholom. Ne birajte ništa slatko u čaši jer možete dobiti žgaravicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, odnosno desert.

Prema legendi, ritualno ispijanje gorkih napitaka pre jela radi podsticanja varenja datira još iz antičke Grčke, kada je otac medicine, Hipokrat, preporučio ritualno ispijanje aromatizovanog gorkog vina pre jela.

Istorija beleži takvu kulturu i u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu: od Asiraca do Egipćana i Tatara.

Aperitiv je postao popularan tek krajem 18. veka, a posebno je zaživeo u Italiji.

Pića kao što su vermut, martini i kampari vremenom su postajala sve popularnija.

Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšalo varenje. I dok će Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili „Chartreuse“ (kartuzijanski biljni liker), Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, „Fernet-Branco“ (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina, poput aromatične smole, rabarbara, kamilica, kardamom, aloja, šafran, kantarion i drugi).

Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su „Krauterlikor“ i „Underberg“, dok u Španiji i Portugalu dominiraju ojačana vina.

Za koje god piće da se odlučite, budite nežni prema svom zdravlju, a ako imate poteškoća, saznajte koji je čaj najbolji za vaš stomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari