Zašto ne treba da jedemo citruse nakon obroka 1Foto: Martina Lanotte / Alamy / Alamy / Profimedia

Hladni zimski dani pomalo oskudevaju izborom svežeg voća i povrća, pa zato u fokus dolaze citrusi kojima se okrećemo za dozu vitamina koji su nam u ovo doba godine potrebni.

Pod pojmom citrusi podrazumeva se čitav niz različitih plodova koji donose sličan, a ipak malo drugačiji nutritivni sastav. Ali imaju jednu zajedničku stvar – veliki udeo vitamina C.

Međutim, iako je za zdravlje poželjno konzumirati što više citrusa, potrebno je znati da ovo voće ne treba jesti posle obroka. U nastavku otkrivamo nekoliko razloga zašto ovo uopšte nije dobro.

Potencijalno povećanje telesne težine

Citrusi, uprkos svojim zdravstvenim prednostima, sadrže kalorije. Njihova prekomerna konzumacija, posebno posle obroka, može doprineti prekoračenju kalorijskog unosa u odnosu na potrošnju energije, što potencijalno dovodi do povećanja telesne težine.

Gastrointestinalna nelagodnost

Pojedinci mogu iskusiti gastrointestinalne nelagodnosti, kao što su nadimanje ili gasovi, kada konzumiraju citrusno voće nakon obroka, posebno ako imaju osetljiv sistem za varenje.

Uticaj na varenje

Agrumi su kiseli, a njihova konzumacija odmah posle ručka može da poremeti varenje kod nekih ljudi. Kiselost može dovesti do nelagodnosti, lošeg varenja ili žgaravice, posebno kod onih koji su skloni refluksu kiseline.

Nivo šećera u krvi

Dok citrusi sadrže prirodne šećere, njihovo jedenje posle ručka može dovesti do brzih skokova i naknadnog pada nivoa šećera u krvi. Ovo može doprineti osećaju umora ili žudnji za dodatnim grickalicama, klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari