Kako birate hranu, da li je birate isključivo po ukusu ili nekada u vašu korpu zaluta i nešto u svom prirodnom obliku. Koja jela birate u restoranu i šta vas to navodi da baš to jelo izaberete?
Da li uopšte znamo pravi ukus namirnica ili prihvatamo samo ako je dovoljno slatko, začinjeno ili slano? Da li voće uopšte smatrate zamenom za parče torte?
Životinje su rođene sa sposobnošću da instiktivno razlikuju ono šta mogu a šta ne mogu da jedu, pa mogu potpuno da učestvuju u raskošnim darovima prirode. Za razliku od njih, kod čoveka jako kratko traje period u detinjstvu kada se hrani instiktivno.
Čovek se, pre svega, prvo hrani glavom, pa onda ustima. Čovek hranu razlikuje kao slatku, kiselu, gorku, ukusnu, bezukusnu, a čovekov osećaj ukusa i njegove vrednosti stalno se menjaju sa vremenom i okolnostima.
Čovek je ravnodušan prema tome da li ukus povezuje sa pravilnom hranom i krenuo je u potragu za hranom koja zadovoljava njegova nepca, a koja je obično oskudna u nutrijentima.
Tim izborom samo prema ukusu, čovek je izgubio urođenu inteligenciju da bira ono što mu je zapravo potrebno.
Kada čovek jednom pojede nešto slatko, hrana koju je do tada jeo kao slatku gubi svoju draž, jednostavna hrana mu postaje neprihvatljiva i počinje da traga za još estravagantnijom hranom koja će zadovoljiti njegova nepca.
Čovek je zaboravio pravi ukus hrane, njegovi receptori su previše nadraženi pojačivačima ukusa, šećerom i soli da njega prirodna celovita hrana ne zadovoljava, a kako se ukus vremenom menja, industrija hrane svakodnevno radi kako bi uspela da ga zadovolji i osmisli još ukusniji obrok.
Moj savet je da se vratimo osnovama i da našu ishranu baziramo na celovitim prirodnim namirnicama kako bi opet počeli da osećamo pravu hranu.
View this post on Instagram
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.