
Jaja se smatraju delikatnom hranom koja se brzo kvari, pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
Krhka ljuska je razlog zašto se mogu slomiti čak i pri manjem udaru, te se mnogi s pravom pitaju da li je uopšte preporučljivo oprati jaja pre upotrebe.
Obično nema problema sa jajima koja kupujemo u prodavnici, jer proizvođač obezbeđuje da stignu čista i uredno upakovana u kartonu. Ako kupujete jaja direktno od farmera ili čak imate svoje piliće, važno je da ih temeljno očistite pre nego što ih odložite u kuhinju ili ostavu, piše klix.ba.
Jaje je podložno napadima mikroorganizama na nekoliko načina. Ako je kokoš već zaražena, infekcija se može preneti na jaje pre nego što se izleže, ali u većini slučajeva do kontaminacije dolazi kasnije i rezultat je nepravilnog rukovanja jajima.
Jaja zdravih kokošaka su sterilna odmah nakon izleganja, ali se štetni mikroorganizmi brzo vezuju za ljusku kada dođu u kontakt sa zemljom ili drugim nečistim površinama. Da biste to izbegli, važno je znati kako čuvati jaja pre upotrebe.
Debljina ljuske kokošijeg jajeta kreće se između 0,26 mm i 0,36 mm. Spoljna površina je prekrivena tankom kutikulom, koja štiti unutrašnjost jajeta od invazije mikroorganizama. Ovaj proteinski sloj služi kao fizička barijera, ali vlaga može prouzrokovati prolaz mikroorganizama kroz pore.
Ako je moguće, trudimo se da izbegnemo upotrebu vode prilikom čišćenja jaja. Umesto ispiranja vodom, koristite blago grubu krpu da obrišete prljavštinu ili izmet.
Ovom metodom, osim vode, izbegavamo i razna sredstva za čišćenje. Prirodna lufa ili sunđer za pranje sudova dobro deluju za čišćenje školjke, koju, naravno, treba baciti nakon upotrebe. Za više osušenih mrlja, možete koristiti čak i brusni papir.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.