Pored prelepog mirisa i ukusa, konzumiranje ovog voća nosi mnoge benefite po naše telo.
Ovo su samo neki od razloga zašto treba jesti jagode:
– Pomažu u sagorevanju nakupljenih masti
Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.
– Poboljšavaju kratkoročno pamćenje
Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam nedelja konzumirajući jagode svaki dan.
– Imaju malo kalorija
Puno vlakana 100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.
– Imaju anti-ageing efekt
Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.
– Ublažavaju upale
Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.
Pošto nije retkost da se u naletu radosti kada vidimo lepe jagode, kupi i više nego što se može pojesti dok one ne počnu propadati, evo ideje šta možete uraditi sa jagodama od juče – smoothie kao užina:
- 3 dl jogurta
- 2 kašike limunovog soka
- 100 g jagoda
- 1 manja jabuka
- 1 srednja banana
- prstohvat soli
- na vrh kašičice đumbira (svež)
- zaslađivač po želji (med, urme, javorov ili agavin sirup)
View this post on Instagram
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.