Iako promene u ishrani i načinu života mogu pomoći kod zatvora na duže staze, stručnjaci za ishranu i zdravlje creva dele napitke koji odmah donose olakšanje.
Zatvor je jedan od najčešćih problema sa zdravljem creva, prema Klivledn klinici. Jedan od najčešćih uzroka zatvora je nedostatak vlakana u ishrani koja podržava zdravlje creva, kaže Bet Červoni, registrovani dijetetičar iz Klivlend klinici.
Ovo je zato što vlakna povećavaju obim i omekšavaju sadržaj stomaka, poboljšavajući vreme tranzita kroz vaš probavni sistem , objašnjava za The Healthy dr Kerolin Niberi, gastroenterolog u NewYork-Presbyterian i direktor Programa za gastrointestinalnu ishranu na Weill Cornell Medicine.
Međutim, važno je i da ostanete hidrirani.
“Vlakna zahtevaju tečnost da bi prošla kroz probavni trakt, tako da, ako povećate unos vlakana a ne unosite dovoljno tečnosti, to može uzrokovati zatvor takođe,” kaže Červoni. Cilj od 25 do 35 grama vlakana dnevno je izvodljiva intervencija—ovo uključuje celovite žitarice, sa ciljem od pet porcija (zajedno) povrća i voća.
Koji su najbolji napici za pomoć pri redovnom pražnjenju creva?
Dok ove promene u ishrani i načinu života mogu poboljšati zdravlje creva tokom vremena, naši stručnjaci preporučuju svoje omiljene napitke za brzu stimulaciju pražnjenja creva.
Čaj od sene
„Pijenje toplih napitaka može stimulisati probavni trakt i pomoći kod zatvora,“ kaže Bet Červoni. „Postoje biljni čajevi koji prirodno sadrže senna, koja ima laksativni efekat.“ Sena je biljka koju je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) za olakšanje zatvora kod većine ljudi starijih od dve godine (uključujući trudnice)—ali agencija savetuje da se ne koristi duže od jednog nedelje. Pored toga, ljudi sa gastrointestinalnim stanjima ne bi trebali koristiti senna.
Sok od šljiva
Kerolin Niberi ukazuje na šljive kao još jedan jednostavan trik za trenutno pražnjenje creva—i prema nedavnim istraživanjima, prednosti soka od šljiva prevazilaze njegov sadržaj vlakana. Studija iz 2022. godine objavljena u Food & Function pokazala je da šljive poboljšavaju mikrobiom creva i smanjuju upalne markere, olakšavajući zatvor i podržavajući druge telesne sisteme, uključujući zdravlje srca.
Sok od kivija
„Visok sadržaj šećera u voćnim sokovima može izazvati pražnjenje creva,“ kaže dr Niberi , i predlaže posebno kivi. Mnoge nedavne studije podržavaju prednosti kivija za funkciju probavnog trakta, uključujući istraživanje iz 2022. godine objavljeno u Nutrients koje je pronašlo snažan dokaz laksativnih efekata, olakšanja zatvora i pozitivnog uticaja na mikrobiom creva. Zapravo, Evropska agencija za bezbednost hrane priznaje kivi kao sredstvo za održavanje normalnih pokreta creva.
Kombuča
„Probiotski napici, poput kombuče, takođe mogu pomoći kod zatvora tako što rastu zdravije bakterije u crevima,“ kaže Bet Červoni . Međutim, postoji caka. Kerolin Niberi kaže da je važno obratiti pažnju na dodatke kao što su šećer, veštački zaslađivači i kofein, jer ovi mogu uticati na vaša creva.
Kafa—u umerenim količinama
„Kafa može izazvati otpuštanje gastrina i holecistokinina (CCK), dva probavna hormona koja mogu izazvati pokrete creva,“ kaže Bet Červoni.
Ipak, dr Kerolin Niberi naglašava da je umerenost ključ. „Višak kafe može izazvati dehidrataciju—jer je diuretik—i pogoršati zatvor.“
Koji su simptomi slabog creva?
Povremeni zatvor obično nije razlog za brigu—stres, putovanja i nedostatak sna su uobičajeni uzroci, prema dr Niberi. Međutim, učestali ili hronični zatvor može ukazivati na loše zdravlje creva, što istraživanje iz 2024. godine objavljeno u Gut Microbes povezuje sa većim rizikom od razvoja hroničnih i inflamatornih bolesti.
Dejvid Gajrdinier, RD, LD, registrovani dijetetičar iz Klivlend klinike, ukazuje na druge uobičajene znakove slabih creva, uključujući nedovoljno svarenu hranu, dijareju, nadutost, bol u stomaku, mučninu i povraćanje, kao i nedostatak mikroelemenata i neuhranjenost uprkos normalnom unosu hrane.
Koje su karakteristike zdravih creva?
S druge strane, odsustvo ovih simptoma generalno je znak dobrog zdravlja creva. Ali na kliničkom nivou, „Osnovne karakteristike zdravih creva uključuju nisku nivo upale, mikrobiom creva koji promoviše zdravlje i sposobnost da se razgrade i apsorbuju hranljive materije iz hrane (malapsorpcija),“ objašnjava Gajrdinier.
Kako mogu testirati zdravlje svojih creva?
Gajrdinier kaže da ne možete testirati ove karakteristike zdravih creva sami. Ako imate simptome slabih creva, „najbolja strategija je raditi sa gastroenterologom da biste utvrdili koji specifični test može biti najbolji za istraživanje.“ Ovo može uključivati testove uzorka stolice za proveru nivoa upale, kolonoskopiju ili različite testove za merenje malapsorpcije. Međutim, „Trenutno ne postoji validan način za testiranje zdravog mikrobioma,“ dodaje on.
Kada je zatvor za lekarsku intervenciju
Gejrdinier kaže da bi simptomi trebali da se poboljšaju kako se creva leče. Ali ako imate problema sa zatvorom posebno, Bet Červoni kaže: „Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako zatvor potraje duže od tri nedelje, ako imate bolove u stomaku, mučninu ili povraćanje, ako imate krvi u stolici ili ako imate porodičnu istoriju raka debelog creva ili rektuma.“
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.