Da li ste se ikada zapitali zašto žudite za sočnim roštiljem kada se vratite iz noćnog provoda? Naučnici su možda konačno pronašli odgovor.
Australijski istraživači kažu da alkohol podiže nivoe hormona u telu zbog kojih žudimo za proteinima.
Rezultati studije koja je tokom 24 sata pratila navike 9.341 odrasle osobe Australije biće predstavljena na Međunarodnom kongresu gojaznosti u Melburnu, 40 odsto njih je tog dana konzumiralo alkohol.
Oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i mnogo više kalorija od ostalih. Većina od skoro 4.000 ispitanih konzumenata je odlučila da utaži glad nemasnim mesom, ribom i orasima, dok je trećina izabrala ćevape i čips.
„Klonite se slanih grickalica sa niskim sadržajem proteina jer tako izbegavate debljanje“, rekla je vodeći autor studije dr Amanda Greč, a prenosi IndexHR pozivajući se na Dejli mejl.
„Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno želju za slanom hranom. Nedavne studije su pokazale da se nivoi FGF-21, hormona koji povećava žudnju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola“, dodao je dr Greč.
Ona predlaže da birate sir, neslane orašaste plodove, slanutak i sirovo povrće ili humus umesto visokokalorične i nezdrave hrane nakon izlaska.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.