Mnogi od nas vole da grickaju tokom dana. Grickanje se obično povezuje sa nezdravom hranom kao što su čips, kokice, keksi i slična hrana. Sve ove namirnice sadrže zasićene masti, dodat šećer i natrijum, koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja, pa u ishranu treba uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickalicama i istovremeno pozitivno delovati na zdravlje.
Nutricionista Sidant Bargava izdvojio je primere nekoliko namirnica koje možemo da grickamo, znajući da koristimo ukupnom zdravlju tela. Bargava je izdvojio najbolje grickalice, a svako će sigurno pronaći bar jednu opciju za sebe.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, kao što su bademi, orasi, pistaći, sadrže zdrave masti. Pored masti, orasi sadrže vlakna i antioksidante koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i na taj način smanjuju rizik od razvoja srčanih oboljenja.
Semenke
Semenke je još jedna hrana koju mnogi ljudi vole, ali ne jedu tako često. U ishrani treba da se nalaze namirnice poput čia semena, lanenog semena i semena bundeve, koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilno funkcionisanje srca, prenosi The Health Shots.
Bobičasto voće
Bobice pozitivno utiču ne samo na srce, već i na opšte zdravlje. Namirnice kao što su borovnice, jagode, maline, kupine i druge vrste bobičastog voća su bogate antioksidansima i vlaknima. Ova jedinjenja pomažu u sprečavanju nastanka upale, a samim tim i razvoja raznih bolesti.
Tamna čokolada
Možda će neke iznenaditi da je i crna čokolada na listi nutricionista. Nutricionista preporučuje da izaberete tamnu čokoladu sa najmanje 70 odsto kakaoa. „Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali pazite na kalorije i nivo šećera u čokoladi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.