Ljubitelji krompir salate, pomfrita, pire-krompira, krompira uopšte, stručnjaci imaju lepe vesti za vas! Novo istraživanje je pokazalo da je krompir mnogo zdravji nego što smo mislili, piše eatthis.com.
Istraživači sa Univerziteta u Bostonu sproveli su istraživanje koje je objavljeno u „Journal of Nutritional Science“ i uključivala je čak 2.523 učesnika od o i više godina.
Izvšena je procena navika u ishrani i zdravlje učesnika u nekom određenom periodu kako bi razumeli u kojoj meri je redovna konzumacija krompira od strane zdravih odraslih ljudi poželjna i koji su potencijalni negativni uticaji na njihovo kardiometaboličko zdravlje.
Šta se dogodilo u istraživanju?
Iako su prikupljanje podataka otpočeli još 1971. godine kod oko 70% učesnika, rezultati su objavljeni tek u septembru 2022. godine. Podaci poput vrste i količine krompira koji učesnici konzumiraju predstavljali su vodeću tačku ovog istraživanja.
Što se tiče pripreme, podaci su sledeći: 36% preferiralo je pečeni krompir, 28% prženi, 14% pire, 9% kuvani, dok je ostatak navodio neke dodatne opcije.
Rezultati istraživanja
Važna stvar koju su istraživači primetili jeste kontinuirano zdravlje učesnika.
U slučaju zdravih odraslih osoba, istraživanje pokazuje da nema veze između jedenja četiri i više šoljica belog ili slatkog krompira (svake nedelje) i povećanog rizika od zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju i dislipidemiju.
Čak šta više, učesnici koji su jeli prženi krompir imali su manji rizik od suočavanja sa raznim zdravstvenim problemima ukoliko nisu imali čestu naviku da jedu crveno meso ili su bili fizički aktivni. Pokazala se manja veovatnoća za 24% da će se kod njih razviti dijabetes tipa 2 i 26% manja veroovatnoća da ćeimati povišene trigliceride.
Implikacije studije
„Nije iznenađujuće da krompir nije bio povezan sa rizikom od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili povišenih triglicerida jer je krompir celovita, neprerađena hrana“, kaže Didžej Blatner, RDN, CSSD i autor Fleksitarske dijete za „Eat This, Not To!“.
„Krompir je povrće koje sadrži kvalitetne ugljene hidrate i vlakna. Jedan krompir srednje veličine je dobar izvor kalijuma, koji je elektrolit koji pomaže u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema“, objašnjava Blatner. „krompir je takođe odličan izvor vitamina C, koji deluje kao antioksidans i pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija.“
„Oni se smatraju povrćem bogatim hranljivim sastojcima, a to je grupa hrane koju 90% ljudi ne dobija dovoljno“, primećuje Blatner, u vezi sa istaknutijim prednostima koje se odnose na konzumiranje krompira. „Smernice za ishranu SAD predlažu da jedemo najmanje 2,5 šoljice povrća svakog dana, a od toga bi trebalo da bude pet šoljica skrobnog povrća svake nedelje.“
„Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju je sa čime ih uparujete“, savetuje Blatner. „Češće uključujte krompir u uravnotežene obroke, a ne samo u obroke sa šniclom ili pljeskavicama. Uživajte u klasičnim prelivima od krompira kao što su puter, sir i pavlaka—ali u malim količinama začina. I probajte druge prelive bogate hranljivim sastojcima, poput čilija od povrća i pasulja, zelenog luka i avokada.“
Kada su u pitanju drugi načini za pripremu krompira, Blatner preporučuje fritezu.
Još jedan od njenih zanimljivih predloga jesu „naćosi“ u tiganju za čiju pripremu su vam potrebni pasulj, paradajz, luk, gvakamole i naravno, krompir umesto naćosa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.