Amarant, u narodu poznat kao štir, šćir, rumenika ili lisičiji rep je drevna biljka koja potiče iz Južne i Srednje Amerike.
Još od davnina su ga uzgajali stari Asteci, a danas je najviše u upotrebi u Indiji, Kini, Rusiji, Africi.
Iako njegovo zrno podseća na kinou ili heljdu, amarant ne spada u žitarice. Semenke amaranta podsećaju na sočivo, a krasi ih osobina da ne poseduju gluten pa ga slobodno u ishrani mogu koristiti i ljudi koji pate od celijaklije (glutenske enteropatije).
Zbog visokog sadržaja kvalitetnih belančevina, amarant, nadmašuje mnoge žitarice. Poseduje esencijalnu kiselinu lizin koja se inače retko nalazi u biljkama.
Sadrži oko osam odsto masti, od kojih 75 odsto čine nezasićene masne kiseline. Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom u obliku skroba.
Zbog reputacije da predstavlja brz i značajan izvor energije, ova žitarica je bila sastavni deo jelovnika sportista i ratnika. Uz kinou, amarant se smatra jednom od biljaka koje su pravi ,,magacini“ hranljivih materija.
Ukus ove žitarice je gorko slatkast i u toku kuvanja se ne menja.
Amarant je značajan izvor dijetalnih vlakana, sadrži gotovo tri puta veće količine od pšenice, te fitosterola, biljnih spojeva kojima je dokazana uloga u smanjenju razine holesterola te smanjenju rizika od razvoja određenih oblika raka.
Amarant je jedinstvena žitarica i po tomu što je svo njeno nutritivno bogatstvo smešteno u unutrašnjosti zrna, a ne, kako je slučaj sa većinom žitarica u ljusci. Ovo rezultira minimalnim gubicima hranjivih materija tokom obrade zrna.
Upotreba
Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo. Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine, keksa. Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.
Način pripreme: 1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri,dodati so I kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta.Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće po želji.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.