Čajevi od lista i korena koprive: Kako se pripremaju i za šta su lekoviti? 1Foto: Pixabay/Sipa

Kopriva (Urtica dioica L.) je kosmopolitska vrsta koja raste oko kuća, pored puteva, na đubrištima i na staništima bogatim nitritima Kao lekoviti deo biljke koriste se osušen list (Urticae folium), koren (Urticae radix), seme (Urticae semen).

Hemijski sastav: List koprive sadrži organske kiseline slobodne amine, flavonoide, karotenoide, tanine, kumarine. Koren koprive sadrži polisaharide, lektine, kumarine, triterpene.

Upotreba: List koprive se koristi kod pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida; kod povišenog nivoa šećera; za pospešenje lučenja mokraće. Koren koprive se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari