Pored primene u kulinarstvu, za slane i slatke recepte iz rerne, soda bikarbona ima i druge uloge. „Soda bikarbona takođe je ključni sastojak mnogih antacida koji se izdaju bez recepta jer je alkalna; smanjuje želudačnu kiselinu neutrališuće jeu vašim crevima svojim višim — bazičnijim — pH,” kaže Bjanka Tamburelo, RDN, stručnjakinja za marketing u kopaniji „FRESH Communications”. „Ovako antacidi, pa čak i sama soda bikarbona, mogu da umanje probleme sa varenjem i gorušicu.”
Upravo smo saznali da dodavanje prstohvata sode bikarbone u kafu može da pomogne u smanjenju kiselosti, što može učiniti napitak lakšim za varenje i manje iritirajućim za creva, posebno za one koji imaju osetljiv želudac koji ne reaguje dobro na kisela pića. S obzirom na to da nam je Tamburelo ponudila objašnjenje o tome kako soda bikarbona deluje, nauka koja stoji iza ovoga ima dosta smisla. Postavlja se, međutim, još jedno pitanje – Da li soda bikarbona takođe može da smanji kiselost vode s limunom?
Voda s limunom i sodom bikarbonom: loša ili legitimna?
U najmanju ruku, dodavanje prstohvata sode bikarbone u jutarnju čašu vode s limunom čini se kao sjajna kombinacija za one koji pate od gorušice, posebno s obzirom na to da limun može da pogorša refluks kiseline, zar ne? Međutim, prema spomenutoj stručnjakinji, to nije baš tako jednostavno.
Tamburelo napominje da ispijanje vode s limunom s malom količinom otopljene sode bikarbone može da pomogne kod blagih simptoma probavnih tegoba uzrokovanih kiselinom u želucu, ali da nije dobro za sve. Ona takođe potvrđuje da se ovo ne preporučuje za dugotrajnu upotrebu. „Važno je ne uskočiti u ovaj trend, već prvo pitati svog lekara da li je ispijanje vode s limunom i sodom bikarbonom dobro za vas“, kaže ona. To će vam pomoći da odredite šta bi uopšte moglo da uzrokuje vaše probleme sa varenjem – umesto da to „prikrijete“ dodavanjem prstohvata alkalne sode bikarbone u napitak s visokim udelom kiseline. Ako vam voda s limunom iritira želudac, Tamburelo kaže da je verovatno pametno da potpuno prestanete da pijete i probate nešto drugo, poput obične vode ili gazirane vode.
Šta se događa u vašim crevima kada popijete vodu s limunom i sodom bikarbonom?
Limunska kiselina u vodi s limunom ima svoje prednosti, ali postoje i neki nedostaci. „Kiselina vode s limunom mogla bi da uznemiri one s GERB-om i pogorša proliv za one s osetljivim želucem“, kaže Tamburelo. „Osim toga, kiselost vode s limunom tokom dužeg vremenskog perioda može da oslabiti zubnu gleđ. Dodavanje sode bikarbone, baze, vašoj vodi s limunom, kiseloj tečnosti, može da pomogne u neutralizovanju kiselosti i ograničavanju negativne nuspojave, međutim, to takođe suzbija neke od korisnih aspekata vode s limunom, kao što je bolje varenje.”
Tamburelo dalje naglašava činjenicu da kao registrovana nutricionistkinja ne preporučuje dodavanje sode bikarbone u vodu s limunom. „Opet, ako je voda s limunom oštra za vaš želudac, preskočite sok od limuna i pijte običnu vodu”, kaže ona.
Zaključak: Iako Tamburelo kaže da postoje neka istraživanja koja podupiru odvojeno korišćenje vode s limunom i sode bikarbone za dobrobit varenja i protiv gorušice, nema mnogo načina da se koriste u kombinaciji, zbog čega je za sada to nedvosmisleno trend pića koji biste mogli da preskočite.
Izvor: wellandgood.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.