Ne postoji ništa bolje od uživanja u ukusnom obroku, ali za neke to znači da će da usledi gorušica. Ovo je prilično čest simptom refluksa kiseline, koji se ponekad javlja potpuno neočekivano, izazivajući neprijatan osećaj pečenja u grlu.
Prema terapeutkinji Natali Geari, postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete pokušati da se rešite gorušice, prenosi Index.hr.
Prošetajte
Šetnja posle obroka omogućava bržu varenje skroba i lipida u želucu, što pomaže u sprečavanju problema sa varenjem i refluksa kiseline.
Uzmi kurkumu
Giri kaže da kurkuma ima antiinflamatorna svojstva koja mogu umiriti problematična creva, ublažiti nadimanje i loše varenje i olakšati varenje.
Napitak od kurkume možete pripremiti tako što ćete u šolju mleka dodati kašičicu kokosovog putera, četvrtinu kašičice mlevene kurkume i kašičicu mlevenog đumbira.
U blenderu umutite sastojke, zagrejte i popijte toplo uz dodatak meda ako želite da napitak bude slađi.
Povećajte unos biljaka
Najbrži način da poboljšate zdravlje probave je da jedete najmanje 30 različitih namirnica biljnog porekla svake nedelje.
To zvuči mnogo, ali je zapravo jednostavno.
U smoothie možete dodati spanać, krastavac, kelj, smrznuti karfiol ili tikvice. Možete praviti supe od povrća ili sosove za testenine ili grickati sirove štapiće celera i šargarepe.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.