Nar ili mogranj (Punica granatum) je plodonosni listopadni grm iz porodice Lythraceae, podfamilija Punicoideae, koji raste između 5 i 10 m u visinu.
Nar je poreklom iz regiona koji se proteže od Irana do severne Indije
Sastav čaja:
Usitnjena kora ploda divljeg nara (Punicae granati cortex pulvis).
Osobine:
Kora ploda divljeg nara sadrži polifenole, tanine, flavonoide (kemferol, kvercetin, luteolin), antocijane i organske kiseline. Aktivni sastojci kore ploda divljeg nara pokazuju antioksidantno i imunostimulišuće dejstvo. Takođe, aktivni sastojci deluju i protivupalno i adstringentno na iritiranu sluzokožu usta i grla, organa za varenje i vaginalne sluzokože.
Upotreba:
Čaj od kore divljeg nara preporučuje se kao sredstvo za jačanje organizma kod iscrpljenosti i pada imuniteta. Tradicionalno, u narodnoj medicini, čaj od kore ploda divljeg nara preporučuje se i kod dijareje i crevnih parazita, a za spoljnu upotrebu, čaj pripremljen od kore divljeg nara preporučuje se za ispiranje kod upale sluzokože usta i grla.
Ograničenja u upotrebi:
Upotreba čaja od kore divljeg nara ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Jednu kafenu kašičicu usitnjene kore ploda divljeg nara (pulvis) preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta a zatim čaj procediti. Piti dva puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.