Male koke, mala jaja a korist velika. Tako uzgajivači japanskih prepelica opisuju korisna svojstva njihovih jaja, za koja kažu da nisu lek ali da su svakako lekovita.
Kakva god da su, a obiluju vitaminima A, B, C, D i E, gvozđem, fosforom, cinkom i aminokiselinama, po svojoj hranljivosti prepeličje jaje zamjenjuje pet kokošijih.
Mnogi ih koriste kao pomoćno sredstvo za zdravu ishranu, a konzumiraju se, po preporuci, presna.
Ko ne može takva da ih konzumira, može da ih skuva ili ispeče.
Izuzetno su dekorativna u posluživanju jela, mogu da ukrase salate, samostalno se posluže, može da se napravi zanimljiva kajgana od njih ili „jaje na oko“.
Prepeličja jaja lepa su i kada se mariniraju, pa mogu duže da potraju u tegli.
Prepeličja jaja prodaju su u većim marketima, prodavnicama zdrave hrane ili na pijacama, gde obavezno treba proveriti ko je proizvođač.
Jaja i meso japanske prepelice služili su se i u starom Egiptu a njihova lekovitost je u Kini i Japanu vekovima poznata.
Brojni su pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.