Кrај gоdinе је pеriоd u kоmе оbеlеžаvаmо brојnе prаzniке, а trаdiciоnаlnо slаvu, Nоvu gоdinu i Bоžić dоčеkuјеmо оbilnоm trpеzоm.
Praznična trpeza obiluje namirnicama sa visokim sadržajem zasićenih masti i holesterola (mesne prerađevine, pečenje…), salatama i slanim rolatima, velikom količinom mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem mlečne masti (pavlaka, mileram, sirni namazi, majonez, tvrdi punomasni sirevi) i kolačima sa velikom količinom „čvrstog“ margarina, belog šećera i brašna. Svi ovi sastojci čine prazničnu trpezu kalorijski bogatom, ali nutritivno siromašnom, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
Najčešća greška na prazničnoj trpezi je u pripremi velike količine hrane koja ima visoku energetsku vrednost i najčešće se ne pojede istog dana već se konzumira tokom nekoliko dana. Za vreme praznika ljudi su skloni da preteraju sa unosom hrane, pa se često pojave tegobe u vidu osećaja prepunjenosti trbuha, nadimanja, nadutosti, gorušice, neretko i bolova u stomaku, pojačanih gasova.
Neke od posledica neće postati odmah vidljive, jer je primera radi potrebno uneti oko 3.500 kalorija više da bismo povećali telesnu masu oko 450 grama.
Preterivanje u jelu i piću ne prija ni zdravim osobama, a posebno je opasno za hronične bolesnike, pre svega za osobe koje imaju povišen krvni pritisak, kamen u žučnoj kesi, povišene vrednosti masnoća u krvi, za osobe sa šećernom bolešću i bubrežne bolesnike.
Normalno uhranjene osobe, koje su se tokom cele godine pridržavale osnovnih principa pravilne ishrane će eventualni energetski praznični suficit rashodovati povećanjem fizičke aktivnosti u postprazničnom periodu i brzim povratkom na stare, dobre navike.
Gojazne osobe, osobe sa prekomernom telesnom masom i osobe koje nemaju izgrađene pravilne navike u ishrani tokom cele godine i u postprazničnom periodu mogu se obratiti Savetovalištu za ishranu pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u vezi sa režimom ishrane koji će im pomoći.
Kako da izbegnemo najčešće greške u ishrani tokom praznika i sačuvamo zdravlje?
• Ne preskačite obroke tokom dana kako biste mogli da uživate u prazničnoj trpezi u kasnim popodnevnim ili večernjim satima. Ne krećite u goste gladni, tako ćete sigurno pojesti više hrane nego što vam je potrebno.
• Jedite polako, dobro sažvaćite svaki zalogaj hrane. Kada jedemo brzo ne samo da unesemo veću količinu hrane, već se hrana ne pripremi dobro za proces varenja pa su češće i tegobe.
• Umesto klasične večere opredelite se za bife posluženje u vidu raznih salata. Pored zelene salate, možete napraviti salatu od sveže rendane cvekle, šargarepe i kupusa i začiniti je sa malo limuna i ulja ili salatu sa rendanim kiselim jabukama, korenom celera, šakom seckanih oraha i kiselom pavlakom sa najmanjim procentom masnoće (umesto pavlake može se koristiti i neki nemasni jogurt).
Jedan od predloga je i salata od crvenog pasulja, kukuruza šećerca, kiselih krastavčića, crvene paprike iz turšije, praziluka, začinjene sa malo ulja i limunovog soka. Uz to poslužite crni hleb koji možete i sami da umesite, na primer sa dodatkom više vrsta semenki, ili proju.
• Jedna čaša crnog vina je sasvim dovoljna da nazdravite. Ne zalivajte svaki zalogaj tečnošću – voda se pije između obroka.
Potrebu za tečnošću zadovoljite prirodno ceđenim voćnim sokovima, a izbegavajte gazirane ili negazirane napitke sa veoma visokim sadržajem šećera.
• Praznična trpeza može da se pripremi i bez slatkiša – umesto torti ili sitnih kolača servirajte voće. Tradicionalne praznične, visokoenergetske kolače pokušajte da zamenite voćnim kolačima i pitama u kojima će zamena za šećer biti med ili suvo voće ili kora od slatkastog heljdinog brašna, a zamena za masni ukus orašasto voće.
• Osobe koje poštuju božićni post treba da budu oprezne prilikom uvođenja namirnica koje tokom posta nisu koristile. Prvih dana po prestanku posta treba koristiti pre svega tzv. beli mrs – preporučuje se mlad beli sir, čaša jogurta ili kiselo mleko, kao i posna mesa, pre svega piletina ili ćuretina. Naravno, važne su i količine hrane, pa i u tom pogledu ne treba preterivati. Ključna reč u svakom slučaju je umerenost!
Ukoliko ipak pokleknete pred primamljivim đakonijama narednih dana poželjno je da jedete češće, a manje obroke, uzimajte dovoljno tečnosti, najbolje vodu i nezašećerene čajeve, i krećite se.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.