Kako se zaštititi od smrtonosnih bakterija koje se prenose hranom? 1Foto: Stefana Savić

Opasne bakterije Listerija, Salmonela i Ešerihia koli koje se prenose hranom mogu dovesti do ozbiljne bolesti i smrti. Uprkos lečenju, stopa smrtnosti je visoka.

Listerija je čak otpornija od salmonele i ešerihije koli, pa se može razviti i na nižim temperaturama. Odrasli i deca sa zdravim imunološkim sistemom uglavnom razvijaju blage simptome, pa hospitalizacija nije potrebna, piše CNN.

Međutim, ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom poput starijih i pacijenata sa transplantacijom organa, kancerom, bolestima bubrega, dijabetesom i HIV-om mogu ozbiljno da se razbole i umru.

Posebno su u opasnosti trudnice, koje su oko deset puta češće obolele od listerije, a bolest može biti fatalna za fetus.

Namirnice od sirovog mleka imaju 50 do 160 puta veće šanse da sadrže listeriju, kažu stručnjaci. Pored mlečnih proizvoda, listerija se može naći u mesu i sirovom povrću.

Kako se zaštititi?

Održavajte kuhinju čistom

Redovno čistite frižider i kuhinjske površine na kojima pripremate hranu. Takođe, posebno pripremajte meso i povrće, ističu stručnjaci.

Temperatura u frižideru je 5 stepeni Celzijusa i niže

Frižider mora biti dovoljno hladan, odnosno temperatura mora biti pet stepeni ili niža, a zamrzivač mora biti nula ili niža.

Sirovo mleko i mlečni proizvodi

Jedenje hrane napravljene od sirovog mleka jedan je od najrizičnijih načina zaraze listerije i drugih štetnih bakterija.

Trudnice treba da izbegavaju meke sireve kao što su sveži sir, feta, kamember i bri. Osim ako na ambalaži ne piše da su napravljeni od pasterizovanog mleka.

Klice i povrće

Klice treba dobro kuvati, nije preporučljivo jesti ih sirove, posebno ne osobama sa visokim rizikom. Određeno lisnato povrće poput kelja, spanaća i zelene salate, jer raste niže do zemlje, može biti zaraženo listerijom.

Povrće uvek treba dobro oprati pod tekućom vodom, a ne kvašenjem u lavabou, jer se bakterije mogu širiti sa jednog lista na drugi.

Meso

Nemojte jesti viršle i druge mesne proizvode ako nisu dobro kuvani ili pečeni. Trudnicama se ne preporučuju ni salame, ni fermentisane ili suve kobasice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari