Na koji način nutricionistički da se pripremimo za proleće – kakva ishrana je idealna u periodu mart – april?
Došlo je vreme da se odmorimo od teške zimske hrane, od praznične, obilne, začinjene hrane. Idealno je vreme da očistimo organizam i da ga ubrzamo.
Treba mu dati više sunce, sveže hrane, više tečnosti.
Unos svežeg voća i povrća će nam obezbediti potrebne vitamine.
Konzervirane namirnice menjamo za sveže salate, zelena, spanać, mladi luk, sremuš.
Više kuvanog povrća, razne čorbice, potaži, supe će nas hidrirati i olakšati varenje. Unositi dovoljno tečnosti kroz biljne čajeve, vodu, sveže ceđenih sokova.
Jedite manje porcije, prirodno nam je manji apetit u periodu proleća.
Koje kombinacije namirnica treba da izbegavamo u ovo doba godine?
Treba da izbegavamo, tešku, masnu i začinjenu hranu.
Smanjiti unos životinjskih proteina i zameniti ih biljnim izvorima poput mahunarki.
Smanjiti količinu pržene hrane, ljutih začina, masna crvena mesa.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.