Masti u ukupnom dnevnom unosu kalorija bi trebalo da sačinjava 20 -30 odsto. One imaju višestruku ulogu u našem organizmu i iz tog razloga se ne smeju isključivati iz ishrane.
Uloge
– Energetska uloga
– Omogućavaju rastvorljivost vitamina A,D,E,K.
– Učestvuju u metabolizmu hormona
– Učestvuju u mnogim metaboličkim procesima
Masti mogu biti zasićene i nezasićene i u dnevnom unosu dajemo prednost nezasićenim mastima koje treba da sačinjavaju većinu unetih masti. Ima ih najviše u biljnim uljima.
Zasićenih masti ima više u namirnicama životinjskog porekla, u čokoladnim slatkišima, pohovanoj hrani i mlečnim proizvodima sa većim procentom masti.
Izbacite trans masti
Trans masti su hidrogenizovana biljna ulja i kao takva se ne mogu iskoristiti u našem organizmu. Margarin spada u trans masti.
Esencijalne masti
To su masti koje moramo svakodnevno unositi i neophodne su nam za metaboličke procese, zdravlje kože, nervnog sistema a ljudski metabolizam ne može da ih sintetiše.
Tu spadaju omega 3 i omega 6 masne kiseline i njih ima u morskim ribama (tuna, haringa, losos, skuša, sardina), orasima, laneno ulje, laneno seme, susamovo ulje.
Konzumiranje morske ribe samo jednom nedeljno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.