Kiseli kupus kao "superhrana": Kojim je sve vitaminima bogat, a ko bi trebalo da ga izbegava? 1FOto: Shutterstck / Creative Family

Kada krenu hladni dani, neizostavni deo naše zimske kuhinje je kiseli kupus. Slave i svečanosti skoro da su nezamislive bez jela od ovog povrća.

Kiseli kupus se može nazvati „superhranom“, a dobra stvar je da on zaista može da opravda ovaj svoj naziv.

Ono što ovu namirnicu čini toliko izuzetnom su hranljive materije kojima obiluje.

Za početak kiseli kupus na 100 g ima samo 19 kalorija od kojih su proteini 0.9, ugljeni hidrati 4.3 a masti samo 0.1g.

Ovo nam govori da je kiseli kupus nisko kalorična namirnica koja sadrži jako malo masti.

Sardži velike količine vitamina C, čak 50mg na 100g kiselog kupusa i time se može meriti čak i sa limunom, a pored vitamina C sadrži i vitamine A, B1, B2,B3, B6, B12, K1, E. P1.

Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum, bakar, mangan

Kiseli kupus kao probiotik

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog jesu probiotičke bakterije. Bogat je probiotičkim kulturama i enzimima koji nam olakšavaju varenje.

Kiseli kupus fermentacijom vari svoje prirodne šećere i zahvaljujući vitaminu C i fitonutrijentima dobijenim u procesu kiseljenja, stvara uslove za rast korisnih probiotika.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)

Poznato je da su probiotici zasluzni za dobar imunitet, za bolju resorpciju i promet hranljivih materija u crevima, a samim tim i veću otpornost prema različitim vrstama infekcija, bilo respiratornih ili nekih drugih.

To su razlozi zbog kojih se kiseli kupus u ovom periodu naročito favorizuje kao namirnica koja bi trebala biti svakodnevno uključena u ishrani

Da li je kiseo kupus na vašoj trpezi u zimskim danima?

Ono na šta treba obratiti pažnju i imati u vidu kada su u pitanju kiseli kupus i turšija jeste količina soli.

Za kiseljenje kupusa koristi se velika količina soli i ona može dovesti do povećanja krvnog pritiska, so može opteretiti bubrege i taloži se u zglobovima i krvnim sudovima.

Drugi problem koji se može javiti usled velike količine soli jeste nakupljanje tečnosti koja se teško izbacuje.

Ako se konzumira kiseo kupus ili turšija trebalo bi izbaciti so iz drugih namirnica.

Osobe koje pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi da izbegavaju kiseli kupus i turšiju, uvek ih mogu zameniti sa svežim kupusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari