Ko ne bi trebalo da jede crveno meso? 1foto; BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Studije sprovedene proteklih godina rasvetlele su vezu između obilne konzumacije crvenog mesa i srčanih bolesti, moždanog udara, kolorektalnog raka i dijabetesa, no isto se tako pokazalo da već i blago smanjenje unosa crvenog mesa može imati velike pozitivne učinke.

Primera radi, stručnjaci s Harvarda proveli su opsežnu analizu dve velike zdravstvene baze podataka kojima je bilo obuhvaćeno više od sto hiljada muškaraca i žena.

Pokazalo se, što je i objavljeno u publikaciji Archives of Internal Medicine, da svako dodatno dnevno serviranje crvenog mesa (odrezak, hamburger itd.) povećava rizik od preuranjene smrti 13 odsto. Jedenje dodatne porcije prerađenog mesa (viršle, slanina…) podiže taj rizik 20 odsto, piše portal živim.gloria.hr.

Povećani rizik

– Redovna konzumacija ove vrste mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, oboje može dovesti do bolesti srca, te takođe povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka – kaže Roxana Ehsani, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za prehranu i dijetetiku, za Eat This, Not That!.

No, nije samo problem u njegovoj konzumaciji nego i u njegovoj pripremi.

– Ako se odlučite pripremiti ga na roštilju i meso zagori, to može uzrokovati da meso sadrži štetne kancerogene materije koje se takođe povezuju s povećanim rizikom od raka – rekla je Ehsani.

Uz to, mnogo crvenog mesa je prerađeno, a to povećava rizik od prevelike konzumacije soli.

– Određene vrste kao što su kobasice, viršle, slanina, delikatesno meso, takođe mogu sadržati vrlo visok sadržaj soli, što može povisiti krvni pritisak – kaže Ehsani.

No, za neke ljude ono može imati i ozbiljnije nuspojave.

Osobe s visokim holesterolom

Da, izuzetno je važno da osobe s visokim holesterolom paze šta jedu.

– Ljudi koji pate od ovog stanja ne bi trebali svaki dan jesti odrezak ili hamburger. Nažalost, ako već imate visok holesterol, konzumacija crvenog mesa ne samo da neće pomoći u snižavanju njegovih nivoa, već može učiniti suprotno, te još više povećati loše vrednosti – objasnila je Ehsani.

Dodaje da je za osobe s visokim holesterolom najbolje ograničiti konzumaciju crvenog mesa na otprilike jednom ili dva puta mesečno, a i tada bi trebalo odabrati najmesnatiji komad mesa, odnosno onaj s najmanje masti.

Osobe sa srčanim bolestima

-Osoba sa srčanim bolestima možda već ima nakupljeni plak na arterijama i trebalo bi jesti prehranu s vrlo malo bilo koje vrste nezdravih masnoća poput zasićenih ili trans-masti koje mogu uzrokovati još veće nakupljanje plaka. Ovo nakupljanje plaka, ako se još pojača, može dovesti do moždanog ili srčanog udara – kaže Ehsani.

Osobe s bolestima bubrega

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu najmanje 500 miliona ljudi boluje od hronične bubrežne bolesti, dok se procenjuje da je u Hrvatskoj oko 400 hiljada bolesnika, od kojih većina uopšte ne zna da ima smanjenu funkciju bubrega, jer je bolest podmukla, te u najvećem broju slučajeva bubrežna funkcija slabi ne izazivajući neke veće probleme.

– Dijeta bogata proteinima kada vam bubrezi ne rade dobro može napraviti više štete nego koristi. Možda ćete morati smanjiti unos između 0,6-0,8 grama proteina po kilogramu težine, zavisno o funkciji vaših bubrega – kaže Valdez.

Jelovnik prema vašim potrebama vam može sastaviti nutricionista ili lekar.

Osobe s jednim i više faktora rizika od srčanih bolesti

Ako imate jedan ili nekoliko faktora rizika za srčane bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, visoki holesterol, gojaznost, fizički ste neaktivni i/ili se nezdravo hranite, verovatno biste trebali biti oprezniji s čestim konzumiranjem crvenog mesa.

– Ljudi s ovim stanjima već imaju veću predispoziciju za razvoj bolesti srca i veći rizik za druga zdravstvena stanja. Najbolje je za ljude s ovim rizikom da ograniče unos ove vrste mesa što je više moguće i umesto toga se usresrede na odabir nemasnih proteina, kao što su pileća prsa, riba, grašak ili sočiva – rekla je Ehsani.

Osobe s porodičnom istorijom određenih karcinoma

Prema Ehsani, postoje istraživanja koja pokazuju da česta konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina povećava rizik od razvoja raka debelog creva.

– Baš zbog toga, osobe s porodičnom istorijom raka debelog creva treba da budu opreznije kad je u pitanju crveno meso. Nova studija otkrila je da crveno meso i prerađeno meso mogu uzrokovati genetska oštećenja koja takođe mogu uzrokovati rak debelog creva – zaključila je Ehsani.

Izvor: zivim.gloria.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari