Bez obzira na hranljivost nekih namirnica, postoje osobe koje čija creva ne tolerišu te namirnice i na odredjeni način pokušavaju to da nam sugerišu.
Koje namirnice mogu izazvati gasove i grčeve?
- mahunarke (pasulj)
- jaki začini
- previše soli
- gazirana pića
- mlečni proizvodi
- testenine
Šta još može uticati na stvaranje gasova i grčeva
- Brzo gutanje hrane
- Konzumiranje cigareta
- Žvalanje žvaka
- Konzumiranje gaziranih sokova
- Konzumiranjem previše vlakana
- Narušavanjem crevne flore (konzumacija lekova)
- Stresne situacije
Kako izbeći to?
Pišite dnevnik obroka, zapisujte svoje obroke i vreme u koje ih konzumirate i kako se osećate nakon obroka; pokušajte da sposnate „šemu“ namirnica koje vam prijaju odnosno ne prijaju i da li je moguće da vreme jela takodje utiče na nelagodnosti.
Plan ishrane se kreira individualno i prilagođava se vašim potrebama ali i vašem ritmu, što znači da se pre početka rada moramo sastati kako bih ja stekla uvid u vaš ritam i vaše navike i prilagodila recepte i vreme pripreme recepata tome.ž
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.