Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što je pšenica, raž, ječam.
Gluten daje testu elastičnost i pomaže u održavanju željenog oblika.
Preporuka je da se gluten izbegava samo u dva slučaja:
- kod osoba koje pate od celijakije i
- kod intolerancije na gluten.
U svakom drugom slučaju možemo konzumirati namirnice koje sadrže gluten.
Sa jedne strane gluten može da utiče na apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina D i folne kiseline, a sa druge strane izbegavanjem namirnica koje sadrže gluten, ostajemo bez jako korisnih namirnica koje sadrže vlakna koja predstavljaju hranu za dobre bakterije u našim crevima i sprečavaju apsorpciju masti.
Ako ne osećate simptome kao što su nadutost, gasove, bol u stomaku nakon namirnica sa glutenom onda slobodno možete da ih jedete.
Žitarice koje sadrže gluten:
- pšenica,
- raž,
- ječam,
- spelta
Njih možete zameniti sa:
- heljda,
- kukuruz,
- pirinač,
- proso,
- kinoa,
- amarant
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.