Jedna od najzdravijih namirnica koja može i te kako biti ukusna – brokoli.
Da li znate da brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža?
Ovo povrće ima mnogobrojne benefite po naše zdravlje, i zato je sastavni deo svake zdrave ishrane.
Najbolje se sprema na pari ili kratkotrajno kuva, jer tako gubi najmanje vitamina.
Jedna porcija brokolija ima samo 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, nula masti i obilje vitamina, objašnjava nutricionista Ivana Mišić.
U njemu ima vitamina K, B3, B5 i folna kiselina, dosta kalijuma, fosfor, gvožđe i hrom.
View this post on Instagram
Pored toga, brokoli je bogat vlaknima koja garantuju sitost posle obroka i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi.
Kako ga možemo spremiti
Kuvanje
Stavite ga u posudu s hladnom vodom i uključite ringlu. Kuvati oko 5-7 minuta, dok ne omekša.
Pečenje
Stavite u pleh i premažite uljem ili maslacem. Pecite u pećnici zagrejanoj na 220°C oko 20-25 minuta, dok ne omekša i ne porumeni.
Nažalost, mnogi na samu reč „brokoli“ skupljaju usta i govore – ma to nije ukusno, međutim može se koristiti u raznim jelima, poput pite, pirea od povrća ili salata i biti vrlo ukusni.
Možete ga dodati i u pastu ili rižoto, ili se može koristiti kao prilog uz glavno jelo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.