Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih, i oni se najviše skupljaju na površini voća i povrća.
U voće i povrće sa najviše pesticida spadaju jagode, spanać, jabuke, kelj, nektarine i grožđe. Pored njih, tu su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir i celer.
Sa druge strane, voće i povrće na koje se najmanje skupljaju pesticidi su avokado, kukuruz šećerac, zamrznuti grašak, ananas, luk i patlidžan. Takođe i špargle, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.
Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem.
Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju, piše na svom Instagram profilu nutricionistkinja Ana Nutririon Coach.
Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.