Bademovo mleko može biti pogodna alternativa za ljude koji pokušavaju da smanje unosa kalijuma i fosfora zbog bolesti bubrega
Bademovo mleko predstavlja zdravu i dobru i zamenu za kravlje mleko. Sadrži više vitamina i minerala nego sojino ili pirinčano mleko.
Sojino mleko ne sadrži toliko i vitamina i minerala, kao bademovo. Zbog toga se sojinom mleku često dodaju kalcijum i vitamin D da bi se povećala njegova nutritivna vrijednost. Takođe, isti slučaj je i sa pirinčanim mlekom. Pirinčano i sojino mleko su dobra zamena kod osoba koje su alergične na kravlje mleko ili imaju netoleranciju na laktozu.
Bademi su prirodno bogati hranljivim materijama. Zbog toga bademovo mleko često ne treba nikakve dodatne hranljive materije. Takođe se može napraviti kod kuće i imaće istu nutritivnu vrednost kao i bademovo mleko dostupno na tržištu, pišu Vijesti.
Sadrži manje kalorija od kravljeg
Ovo je za neke zbunjujuće, jer je poznato da bademi sadrže mnogo kalorija i masti. Međutim, zbog načina na koji se prerađuje bademovo mleko, u gotovom proizvodu je prisutna samo mala količina badema. Ovo je odlično za ljude koji žele da smanje unos kalorija i smršaju.Jedna šolja od oko 240 mL nezaslađenog mleka sadrži oko 30-50 kalorija, dok ista količina punomasnog mleka sadrži 146 kalorija. To znači da bademovo mleko sadrži 65 do 80% manje kalorija. Imajte na umu da zaslađene komercijalne sorte mogu biti mnogo više kalorijske jer sadrže dodatni šećer.
Nizak sadržaj šećera
Nezaslađene sorte bademovog mleka imaju vrlo malo šećera. Jedna šolja (240 mL) sadrži samo 1-2 grama ugljenih hidrata, od kojih su većina dijetalnih vlakana.Važno je napomenuti da su mnoge komercijalne vrste bademovog mleka zaslađene i aromatizovane dodatkom šećera. Ta količina može biti oko 5-17 grama šećera po šoljici. Zato je važno da uvek proverite nutritivne činjenice i listu sastojaka za dodane šećere.Međutim, nezaslađeno bademovo mleko može pomoći onima koji pokušavaju da ograniče unos šećera.
Bogat vitaminom E
Bademi su prirodno bogati vitaminom E, obezbeđujući 37% dnevnih potreba za vitaminom E u 28 grama. Jedna šolja (240 mL) bademovog mleka obezbeđuje 20 do 50% vaše dnevne potrebe za vitaminom E. Vitamin E je moćan antioksidans koji se bori protiv upale i stresa u telu.
Dobar izvor kalcijuma
Mleko i drugi mlečni proizvodi su ključni izvor kalcijuma za mnoge ljude. Jedna šolja punomasnog mleka obezbeđuje 28% preporučenog dnevnog unosa. Za poređenje, bademi sadrže samo malu količinu kalcijuma, samo 7% dnevne potrebe u 28 grama.
Pošto se bademovo mleko najčešće koristi kao zamena za kravlje mleko, proizvođači ga obogaćuju da bi zadovoljili potrebe za kalcijumom.
Kalcijum je važan mineral za razvoj i zdravlje kostiju. Takođe pomaže u smanjenju rizika od preloma i osteoporoze. Osim toga, kalcijum je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, nerava i mišića.Jedna šolja bademovog mleka obezbeđuje 20 do 45% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma.
Prirodno mleko bez laktoze
Intolerancija na laktozu je stanje u kojem ljudi ne mogu da svare laktozu, mlečni šećer. Uzrok je nedostatak laktaze, enzima odgovornog za razgradnju laktoze. Ovaj nedostatak može biti posledica genetike, starenja ili određenih zdravstvenih stanja.
Netolerancija može izazvati niz neprijatnih simptoma, uključujući bol u stomaku, nadimanje i gasove. Procenjuje se da intolerancija na laktozu pogađa do 75% ljudi širom sveta. Najmanje se javlja kod belaca evropskog porekla, pogađajući 5 do 17% stanovništva. Međutim, u Južnoj Americi, Africi i Aziji stope su visoke i od 50 do 100%.S obzirom da je bademovo mleko prirodno bez laktoze, ono je pogodna alternativa za osobe sa netolerancijom na laktozu.
Nizak sadržaj fosfora, sa umerenom količinom kalijuma
Ljudi sa hroničnom bolešću bubrega često izbegavaju mleko zbog visokog sadržaja fosfora i kalijuma. Pošto njihovi bubrezi nisu u stanju da pravilno očiste ove supstance, postoji rizik od njihovog prekomernog nagomilavanja.
Previše fosfora u krvi povećava rizik od srčanih oboljenja, hiperparatiroidizma i bolesti kostiju.
Previše kalijuma povećava rizik od nepravilnog srčanog ritma, srčanog udara i smrti.
Jedna šolja (240 mL) kravljeg mleka sadrži 233 mg fosfora i 366 mg kalijuma, dok ista količina bademovog mleka sadrži samo 20 mg fosfora i 160 mg kalijuma. Međutim, količine se mogu razlikovati od brenda do brenda. Ako imate bolest bubrega, vaši individualni zahtevi i ograničenja mogu da variraju u zavisnosti od stadijuma bolesti i trenutnih nivoa kalijuma i fosfora u krvi.
Međutim, bademovo mleko može biti pogodna alternativa za ljude koji pokušavaju da smanje unos kalijuma i fosfora zbog bolesti bubrega.
Često obogaćen vitaminom D
Vitamin D je važan nutrijent za mnoge aspekte dobrog zdravlja, uključujući funkciju srca, zdravlje kostiju i funkciju imuniteta. Vaše telo ga može proizvesti ako je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti. Međutim, 30 do 50% ljudi ne dobija dovoljno vitamina D zbog boje kože, načina života, dugog radnog vremena ili zato što žive u oblasti sa ograničenom sunčevom svetlošću.
Nedostatak vitamina D je povezan sa povećanim rizikom od raka, srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, osteoporoze, slabosti mišića, problema sa plodnošću, autoimunih i zaraznih bolesti. Vrlo malo namirnica prirodno sadrži vitamin D, tako da ga proizvođači mogu dodati hrani. Namirnice koje su često obogaćene vitaminom D uključuju mleko, sokove, žitarice, sir, margarin i jogurt.
Bademovo mleko je uglavnom obogaćeno vitaminom D2, takođe poznatim kao ergokalciferol.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.