Nutricionisti žele da ovo jesenje piće češće pijete: Poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak i snižava nivo šećera u krvi 1Foto: Pixabay/ PandaBearPhotographyWales

Tokom jeseni trebalo bi da konzumirate više čaja, a jedna vrsta indijskog porekla ima posebne prednosti.

Jesen je doba godine kada većina ljudi uključuje čajeve u ishranu i mi to svakako podržavamo. Međutim, većina nas zaboravlja da neke vrste čaja. Jedan od njih je chai. Ovo indijsko piće bogato je antioksidansima koji mogu sprečiti razne bolesti, piše Živim.hr.

Šta je Chai?

Reč „chai“ znači čaj. Ali većina ljudi misli na „masala chai“ kada govore o čaju. Chai je samo crni čaj i toplo mleko, dok masala kombinuje crni čaj, mleko i nekoliko začina. Međutim, naziv masala je nekako „izgubljen“ pa većina ljudi, čak i nutricionista, kaže chai kada pomisli na začinjeno piće.

– Masala chai je crni čaj sa začinima, uključujući kardamom, cimet, karanfilić i crni biber – kaže za Live Strong Sarika Šah, dijetetičar iz Kalifornije.

Ona dodaje da se ova vrsta čaja pije ujutru uz doručak, a često i popodne. Tradicionalno se služi kao topli napitak, a svaki region u Indiji ima svoj način pripreme. Pored izuzetno bogatog slatkog i začinjenog ukusa, chai ima mnogo prednosti za vaše zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto biste ga trebali pijuckati:

Zdrav nivo šećera

Mnoge od prednosti ovog čaja potiču od njegovih začina, uključujući cimet, koji je povezan sa snižavanjem šećera u krvi, kaže Šah.

Pregled objavljen u časopisu Journal of Medicinal Food otkrio je da cimet i ekstrakt cimeta značajno snižavaju nivo glukoze u krvi kada se meri natašte kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 ili predijabetesom.

U studiji iz 2012. objavljenoj u časopisu Nutrition Research, ljudima sa dijabetesom tipa 2 davani su suplementi cimeta kao deo lečenja. Posle tri meseca, njihov tromesečni prosečni nivo šećera u krvi i nivo glukoze u krvi natašte (nivo šećera u krvi nakon gladovanja preko noći) bili su značajno niži od onih u placebo grupi, koja je imala nepromenjene nivoe.

Još jedan začin za čaj, kardamom, može pomoći u regulaciji šećera u krvi i smanjenju upale, rekla je Meri Moskera-Kokran, dijetetičar sa Medicinskog centra Veksner Univerziteta u Ohaju.

Studija iz 2019. objavljena u ‌Journal of the Science of Food and Agriculture‌ otkrila je da kardamom smanjuje prosečne nivoe šećera u krvi, nivo insulina i nivo triglicerida kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Prednosti za zdravlje srca

– Cimet je takođe povezan sa unapređenjem zdravlja srca, snižavanjem krvnog pritiska, snižavanjem LDL (lošeg) holesterola i ukupnog holesterola. Ali potrebno je uraditi više istraživanja o vezi između cimeta i zdravlja srca, kaže Šah.

Kratkoročni unos cimeta je povezan sa nižim sistolnim krvnim pritiskom (pritisak u vašim arterijama dok vaše srce kuca) i dijastoličkim krvnim pritiskom (pritisak u vašim arterijama kada se vaše srce odmara između otkucaja) kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 i predijabetesom, prema pregledu objavljenom u časopisu Nutrition.

Studija objavljena u Avicenna Journal of Phitomedicine‌ navodi da je ispitivanje na ljudima sa hipertenzijom prvog stadijuma pokazalo da je cimet snizio njihov sistolni krvni pritisak, ali samo umereno, a primećeno je značajno poboljšanje nivoa holesterola povećanjem HDL (dobrog) holesterola i smanjenjem LDL.

Pomaže kod mučnine

Cimet, đumbir i crni biber su moćna pomoć za varenje, kaže Moskuera-Cochran. Jedenje đumbira može pomoći u ublažavanju nadimanja, gasova i zatvora smanjenjem fermentacije u crevima, prema Johns Hopkins Medicine.

Pored toga, kardamom i karanfilić imaju antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

– Dakle, teoretski, redovno ispijanje čaja mogao bi da bude jedan od načina za poboljšanje varenja i jačanje imuniteta. Samo se pobrinite da smanjite količinu šećera i razmislite o tome kako kofein utiče na vas, kaže Moskuera-Cochran.

Pregled iz 2019. godine u ‌Food Science & Nutrition‌ otkrio je da đumbir može biti koristan za ublažavanje mučnine, posebno za trudnice.

Može pomoći u povećanju energije

Ovo je čaj koji sadrži kofein. Jedna šoljica ima oko 25 do 35 miligrama kofeina, dok, recimo, kafa ima oko 100 do 120 miligrama.

Pošto chai ima manje kofeina od kafe, dobar je izbor za one koji su osetljivi na efekte kofeina, a da i dalje žele dodatnu energiju, kaže Moskuera-Cochran.

– Oni koji redovno piju crni čaj imaju poboljšanja u holesterolu, krvnom pritisku i regulaciji šećera u krvi. Smatra se da mnoge od ovih prednosti potiču od visokog sadržaja antioksidativnih jedinjenja u crnom čaju koja pomažu telu da se bori protiv upale, kaže Moskuera-Cochran.

Pospešuje oralno zdravlje

Karanfilić se koristi u mnogim kulturama za održavanje oralnog zdravlja, kaže Moskuera-Cochran. Ulja ovog začina slatkog ukusa koriste se u mnogim biljnim vodicama za ispiranje usta.

Studija objavljena u Journal of the Indian Societi of Parodontologi pokazala je da su biljne vodice za ispiranje usta koje sadrže ulja karanfilića, čajevca i bosiljka korisne u prevenciji plaka i gingivitisa koji izazivaju bakterije.

Kako pripremiti Chai?

Sastojci

8 semenki kardamoma

8 karanfilića

4 zrna crnog bibera

2 štapića cimeta

1 komad svežeg đumbira od 2 cm, isečen na kriške

2 šolje punomasnog mleka

4 kesice crnog čaja

8 kašičica šećera

450 ml vode

Priprema

1. Stavite kardamom, karanfilić i biber u zrnu u plastičnu vrećicu koja se može ponovo zatvoriti i zgnječiti ih tučkom.

2. Izmrvljene začine stavite u šerpu srednje veličine sa štapićima cimeta, đumbirom, mlekom i 450 ml vode.

3. Stavite smešu da provri, a zatim sklonite sa vatre.

4. Dodajte kesice čaja, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta.

5. Procedite u šolje. Dodajte 2 kašičice šećera ili više u svaku šolju, po ukusu.

Ako želite zdraviju verziju čaja, nemojte dodavati šećer.

Izvor: Živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari