Od svih orašastih plodova, upravo oni su najbolji za zdravlje mozga i smanjuju rizik od Alchajmera 1Foto: Pixabay / Explorer Bob

Možete ih dodati u predjela, glavna jela i salate.

Od svih orašastih plodova, orasi sadrže najviše omega-3 esencijalnih masnih kiselina, za koje su brojne studije dokazale da pozitivno utiču na zdravlje mozga i srca i smanjuju upale u organizmu. Oni obezbeđuju telu proteine i vlakna – hranljive materije koje povećavaju osećaj sitosti, a takođe su dobar izvor magnezijuma i fosfora, koji štite mišiće i koštanu masu. Orasi su zapravo pravi eliksir za mozak, prenosi portal Živim.hr.

Dodajte ih raznim jelima

Najnovija istraživanja su pokazala da mogu da pomognu u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga, odnosno dodavanjem oraha u ishranu smanjuje se rizik i usporava napredovanje Alchajmerove bolesti. I nemojte misliti da možete koristiti samo orahe u kolačima. Veoma su raznovrsna namirnica koju možete dodati u predjela, glavna jela i salate, a ukusom i hranljivim sastojcima obogatiće vaše jutarnje žitarice.

Kardiovaskularni rizik

– Ranija istraživanja su pokazala da su orasi uopšte, a orasi posebno, povezani sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedan od razloga je što snižavaju nivoe LDL holesterola, a sada imamo još jedan razlog: poboljšavaju kvalitet LDL čestica. LDL čestice dolaze u različitim veličinama. Istraživanja su pokazala da su male, guste LDL čestice češće povezane sa aterosklerozom, plakom ili masnim naslagama koje se akumuliraju u arterijama – rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Clinica de Barcelona u Španiji.

Studija je takođe otkrila da je redovna konzumacija oraha povezana sa smanjenjem ukupnih LDL čestica od 4,3 procenta i smanjenjem malih LDL čestica za 6,1 procenta – za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Štaviše, tim je otkrio da se lipoprotein srednje gustine, ili „IDL“ holesterol – koji je prekursor LDL-a – takođe smanjio u grupi koja je svakodnevno jela orahe. U poslednjoj deceniji, medicinski stručnjaci su ukazali da je IDL holesterol relevantan lipidni kardiovaskularni faktor rizika nezavisno od LDL holesterola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari