Orah (lat. Juglans regia) može se naći na prostoru od Balkanskog poluostrva do Himalaja i jugozapadne Kine, a uzgaja se širom Evrope. Orah je veliko, listopadno drvo koje dostiže visinu od 25-35 metara, obično sa kratkim deblom i širokom krošnjom. Vrsta je koja zahtijeva svetlost i kojoj je potrebno puno Sunca da bi se dobro razvila.
Za ljudsku ishranu se koristi jezgro ploda oraha, koje je po mnogim karakteristikama veoma zdrava i super hrana, ali se u narodnoj medicini koriste i nezreli mali plodovi u medu i lišće oraha kao čaj.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Juglandis folium)
Hemijski sastav: List oraha sadrži do 10 odsto tanina, naftohinonske derivate (juglon, hidrojuglon i njihovi glikozidi), flavonoide, vitamin C (do jedan odsto), etarsko ulje.
Upotreba: U kupkama kod upalnih promena na koži, kod akni, ekcema, kod proliva, kod gljivičnih infekcija, kod preteranog znojenja a u narodnoj medicini se koristi u mešavinama kod smetnji u varenju, kao antiseptik i sredstvo protiv glista.
Način pripreme i upotrebe čaja: Unutrašnja upotreba – supenu kašiku lista oraha preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim čaj procediti. Piti 1-3 puta dnevno po šolju čaja.
Spoljašnja upotreba: dve supene kašike lista oraha preliti sa 200 ml vode, zagrejati do ključanja, ostaviti da odstoji pola sata, zatim procediti i koristiti za ispiranja ili obloge.
Izvor: Institut Josif Pančić
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.