Ovas je žitarica koju bismo trebali svakodnevno unositi u svoj organizam zbog njenih energetskih i nutritivnih svojstava.
Na 100g ovseno brašno sadrži:
- 17g belančevina
- 7g masti
- 66g ugljenih hidrata
- 11g biljnih vlakana
- 2m natrijuma
- 0g holesterola.
Nutritivne prednosti ovasa:
- bogat je proteinima i esencijalnim aminokiselinama
- visok procenat masti i nezasićenih kiselina
- bogat je vitaminima, posebno onima B grupe
- bogat je mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar..)
- bogat je dijetnim vlaknima
- ima dosta antioksidanasa (posebno selena).
Prednosti konzumacije ovasa:
- reguliše lučenje želudačne kiseline
- reguliše rad creva i stolicu
- daje veliku količinu energije
- pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
- poboljšava kvalitet zuba i kostiju
- snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
- jača krvnu sliku
- stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)
Ovseno brašno se dobija mlevenjem ovsenih pahuljica, ukoliko poželite da sebe i svoju porodicu obradujete nekim slatkišem za koje je potrebno ovseno brašno uvek možete samleti malo ovsenih pahuljica i dobiti ovseno brašno.
Recept: Palačinke sa ovsenim brašnom
- 3 jaja
- 180g ovsenog brašna (mlevenih ovsenih pahuljica)
- 450-550ml biljnog mleka
- Prstohvat soli
- Malo vanila šećera
- Malo ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, laneno, suncokretovo)
Prijatno.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.