Ovas - zrna puna zdravlja 1Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG

Ovas je žitarica koju bismo trebali svakodnevno unositi u svoj organizam zbog njenih energetskih i nutritivnih svojstava.

Na 100g ovseno brašno sadrži:

  • 17g belančevina
  • 7g masti
  • 66g ugljenih hidrata
  • 11g biljnih vlakana
  • 2m natrijuma
  • 0g holesterola.

Nutritivne prednosti ovasa:

  • bogat je proteinima i esencijalnim aminokiselinama
  • visok procenat masti i nezasićenih kiselina
  • bogat je vitaminima, posebno onima B grupe
  • bogat je mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, cink, bakar..)
  • bogat je dijetnim vlaknima
  • ima dosta antioksidanasa (posebno selena).

Prednosti konzumacije ovasa:

  • reguliše lučenje želudačne kiseline
  • reguliše rad creva i stolicu
  • daje veliku količinu energije
  • pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
  • poboljšava kvalitet zuba i kostiju
  • snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
  • jača krvnu sliku
  • stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)

Ovseno brašno se dobija mlevenjem ovsenih pahuljica, ukoliko poželite da sebe i svoju porodicu obradujete nekim slatkišem za koje je potrebno ovseno brašno uvek možete samleti malo ovsenih pahuljica i dobiti ovseno brašno.

Recept:  Palačinke sa ovsenim brašnom

  • 3 jaja
  • 180g ovsenog brašna (mlevenih ovsenih pahuljica)
  • 450-550ml biljnog mleka
  • Prstohvat soli
  • Malo vanila šećera
  • Malo ulja za prženje (kokosovo, kikirikijevo, laneno, suncokretovo)

Prijatno.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari