Da li ste i vi dobili grip, kao i mnogi drugi stanovnici naše zemlje poslednjih meseci? Ako je odgovor potvrdan, važno je da imate zalihe odgovarajućih namirnica, kako bi vaš oporavak bio što brži.
Ishrana igra veliku ulogu u lečenju mnogih bolestima, jer ona može izazvati još veće upale u telu ili pomoći da se brže oporavite. Na vama je da izaberete namirnice koje vam čine dobro, a iz svoje dijete izbacite one koje nemaju nikakva korisna svojstva za ljudski organizam, a možda mogu naneti i štetu.
Kada se oporavljate od gripa, verovatno nećete previše žudeti za hranom, ali dajte sve od sebe da i dalje obezbedite svom telu sve hranljive materije koje su mu potrebne. Rezultat će biti brži oporavak i bolje podnošenje bolesti.
Šta treba konzumirati?
Puno tečnosti
Da, znamo, ovo čujete stalno, ali je izuzetno važno. Kada ste bolesni, potrebno je da povećate unos tečnosti i ne bi trebalo da prestanete čak i kada ostvarite napredak u oporavku. Zato uvek imajte pri ruci vodu, nezaslađeni čaj, limunadu… Izbegavajte gazirana pića, slatke sokove i alkohol. Možete kupiti pomorandže i piti vitaminima bogat sok od pomorandže svaki dan. Namirnice poput supe, voća i povrća takođe sadrže tečnost, pa ne zaboravite ni na njih.
Proteine
Znate da se proteini preporučuju i nakon trčanja i napornog vežbanja, jer pomažu da se brže oporavite. Isto je i sa gripom; za brz oporavak je poželjno da unosite proteine. Niskokalorični proteini će naročito uticati da ne budete toliko umorni tokom bolesti i neposredno nakon oporavka. Naš savet je da u početku jedete najviše piletine, a tek onda i ostale namirnice bogate proteinima.
Hranu bogatu probioticima
Probiotičke namirnice, kao što su jogurt i kiseli krastavci, takođe treba uključiti u svakodnevnu ishranu, a posebno nakon uzimanja lekova i tokom oporavka od bolesti. Uz probiotike ćete ojačati imunitet i telo će ubuduće lakše da se nosi sa bolestima. Probiotičke namirnice bi trebalo redovno da budu na vašem meniju.
Šta treba izbegavati?
Prvo, tokom oporavka obratite pažnju kada ste gladni. Brzo možete početi da se prejedate, pa je još važnije prepoznati glad i ne jesti iz dosade.
Ne izbegavajte vlakna, čak i ako ste imali stomačne probleme. Ona su potrebna vašem organizmu. Ipak, nutricionisti ne preporučuju da jedete samo tost, banane, pirinač i slično, koje ljudi vole da stave na tanjir posle bolesti. Ove namirnice imaju malo proteina i drugih hranljivih materija koje su vam potrebne.
Masna, pržena, veoma začinjena ili kisela hrana takođe ne dolaze u obzir. Čekajte da se potpuno oporavite pre nego što joj se vratite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.