Da li ste znali da izbor začina koje koristimo može uticati na metabolizam? A samim tim mogu nam pomoći u procesu skidanja kilograma.
Ovo su neki od začina koje bi trebalo da koristimo u ishrani.
Beli luk – alicin iz belog luka stimuliše sagorevanje masti
Crvena paprika – kapsaicin iz crvene paprika povećava telesnu temperature i značajno ubrzava metabolizam tela
Cimet – snižava šećer u krvi,čime utiče na sitost
Đumbir – sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam
Crni biber – poboljšava varenje, smanjuje nadutost
Šafran –sadrži krocin i krocetin,koji smanjuju apetit
Timjan – zbog svog diuretskog efekta pomaže telu da se oslobodi viška vode i toksina
Celer –snažan diuretik, snižava krvni pritisak i holesterol
Origano –karvakol supstanca koja se nalazi u origanu utiče na kontrolu sinteze masti u telu
Kurkuma-glavni sastojak je kurkumin koji utiče na smanjenje masti
Začini i začinsko bilje su oduvek poznati kao savršen dodatak hrani. Oni će uvek dati namirnici punoću ukusa, izvući maksimum za vaša nepca i učiniće svako jelo fantastičnim.
Kada birate začine, vi zapravo doprinosite obroku na jedan zdrav način – uz pomoć njih, upotreba šećera ili soli može biti smanjena na minimum.
View this post on Instagram
S obzirom da se koriste u minimalnim količinama, ne menjaju kalorijsku vrednost jela i može se reći da je njihova najvažnija namena upravo pojačavanje ukusa jela ili da se taj ukus modifikuje.
Ovo je naročito važno svima onima koji žele da izgube višak kilograma i koji žele da se zdravo hrane, ali ne znaju kako da pomalo bezukusna jela pretvore u praznik za nepce.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.