Kada kažemo peršun, prvo pomislimo na začin, ali peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini.
Peršun obiluje vitaminom C, čak toliko da u poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže.
Pored vitamina C, peršun obiluje i vitaminom A, B i E koji su takođe potrebni našem telu radi balansa imuniteta.
Kada su u pitanju oligoelemenati, peršun u značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.
Čaj od peršuna je odličan detoks za ljudski organizam jer podstiče izbacivanje viška vode iz tela a samim tim i štetnih materija.
Ukoliko je moguće koristite svež peršun za čaj.
Ugrejte 2.5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna. Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta.
Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.