Pored toga što je važno da se pravilno izlečite, i da ne „odbolujete na nogama“, izuzetno je značajan i period oparavka nakon gripa, odnosno narednih desetak dana, kako bi se organizam u potpunosti vratio u formu.
A za potpuni oporavak posle gripa, pišu Vijesti, ključno je da jelovnik tokom tih desetak dana bude bogat proteinima, vitaminima i mineralnim solima, a siromašan mastima.
Količina varira, u zavisnosti od pola, godina ili posla kojim se osoba bavi. Kad se ima u vidu da u tom periodu valja povratiti snagu, količine ne bi smele da budu suviše skromne.
Prenosimo vam recept za potpuni povratak u formu, nakon gripa.
Doručak
Posno mleko ili posni jogurt ili ceđeni sok od pomorandže; 4-5 biskvita.
Prepodnevna užina
Jedna voćka ili prirodni voćni sok.
Ručak
Testenine ili pirinač sa sosom od paradajza ili začinjen maslinovim uljem i parmezanom. Belo pileće, ćureće, zečje ili teleće meso (po mogućnosti kuvano ili pečeno) ili pršuta bez masnih delova. – Bareno ili sirovo povrće. – Hleb.
Popodnevna užina
Jedna voćka ili prirodni, ceđeni voćni sok.
Večera
Pirinač ili nemasna supa sa rezancima, ili iz kocke, ili od povrća i mahunarki. – Bela riba, pečena u rerni ili kuvana, začinjena maslinovim uljem, limunom, peršunom ili drugim aromatičnim travama. – Sir mocarela ili parmezan ili tvrdo ili meko kuvano jaje. – Sezonsko povrće, bareno ili sirovo, po želji. – Hleb.
Najvažniji savet
Ne izlazite dok imate temperaturu i čuvajte se narednih desetak dana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.