Najnovijim naučnim istraživanjima utvrđeno je da ljudi koji previše sole hranu imaju veći rizik od prerane smrti.
Istraživači sa Univerziteta Tulane, u Nju Orleansu, analizirali su podatke oko 500.000 odraslih učesnika iz UK biobanke koji su popunili upitnik o učestalosti dodavanja soli u hranu. Informacije se odnose na učestalost dodavanja soli u hranu (ne uključuju so koja se koristi u kuvanju), već tokom obroka.
Naučnici su utvrdili da ljudi koji sole hranu imaju za 28 odsto veći rizik od prerane smrti, piše RTS
U životnom dobu od 50 godine, muškarci koji sole hranu svoj život skraćuju za 1,5 godina, a žene u istim godinamaza 2,28 godina.
Studija je objavljena u „European Heart Journalu“, a pratila je prehrambene navike učesnika studije u periodu od 2006. do 2010. godine.
Kako je istakao glavni autor studije profesor Lu Ki ova studija je prva koja daje procenu veze između slane hrane i prerane.
„U zapadnim zemljama so se u hranu dodaje u 20 odsto slučajeva. Studija pruža nove dokaze da promenom navika u ishrani, kada je u pitanju dodavanje soli, možemo produžiti svoj život“, istakao je profesor Lu Ki.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.