Razlike između belog i braon šećera 1Foto: Stefana Savić

Mnogi veruju da je smedji šećer zdraviji u odnosu na beli, ali da li je zaista tako?

Smeđi šećer se uglavnom dobija od šećerne trske kao osnovne sirovine, jer je ona najispltivija. Da bi smedji šećer bio zaista zdraviji trebao bi se praviti od agave ili kokosa medjutim tada bi koštao mnogo više.

Smedji šećer koji se nalazi na policama naših super marketa pravi tako što se belom šećeru dodaje tršćana melesa (10-15 odsto količine) , koja ima specifičnu tamniju boju, ukus i granulaciju.

Takav smedji šećer po hemijskoj strukturi je 90 odsto sličan belom šećer.

Kao što svi znamo, beli šećer se dobija od šećerne repe odnosno šećerne trske gde se hemijskom obradom odvaja šećer i melesa, i dobija čist beli šećer.

Ukoliko pogledate etikete belog i smeđeg šećera istog proizvođača primetićete da smeđi šećer ima samo pet do osam kalorija manje. Količina ugljenih hidrata je gotovo ista kao i glikemijski indeks.

Bez obzira o kom je šećeru reč, važno je kontrolisati unos šećera jer prevelikom konzumacijom šećera može doći do hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i bolesti jetre.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari