Razlike između belog i braon šećera

Saveti nutricioniste

Ostavite komentar


  1. Sve pomenute bolesti se ne dobijaju od prevelike konzumacije šećera već od prevelike konzumacije biljnog ulja.

  2. U Srbiji se i smeđi šećer pravi od šećerne repe i to tako što se od tzv. šećerovine nepotpuno odstranjuje sirup prilikom centrifugiranja; ili se, pak, gotov beli šećer meša sa melasom. Tako kristali šećera ostaju neoprani od obojenog sirupa ili obojeni melasom tj. slojevima koje neko smatra zdravim. To bi bilo tačno kada isti ne bi sadržavali ostatke hemikalija iz prerade repe u šećer kao i pesticida korišćenih tokom gajenja iste (kojih je mnogo manje kod šećerne trske). Zbog toga se treba držati saveta: konzumirajte što manje i to što beljeg (čistijeg!) šećera.

  3. Belom šećeru se ništa ne dodaje da bi postao žuti.
    Tamni šećer je poluproizvod do dobijanja belog.Neprečišćen .
    Da bi se dobio čist beli mora se više puta prekristalisati rastvor koji pored šećera sadrži i druge supstance.

  4. Konačno da neko nešto napiše o mitu „zdravog“ šećera. Koliko još kruži sličnih gluposti?

  5. Pozdrav autorki … Mauricijus uvozi repu , pravi secer , dodaje 10-15% melase , pa ga izvozi kao secer od secerne trske ????
    Diplomirani uzas !!!!

  6. Greškom sam smeđi šećer usuo u staklenu čašu. Kad sam dosuo vode da ga prospem, voda je požutela. Vodu sam prosuo, a na dnu je ostao beli šećer. Ofarban! Ne znam čime.

Ostavite komentar


Zdravlje

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.