Oduvek se mislilo da paradajz i krastavac idu dobro zajedno. Kada se pomešaju, nastaje salata savršenog ukusa. Oba sastojka hidriraju, osvežavaju i imaju puno zdravstvenih koristi.
Ali da li ste znali da kombinacija krastavaca i paradajza nije tako zdrava kao što ste mislili da jeste? U nastavku ćemo objasniti zašto.
Svaka namirnica ima svoju jedinstvenu prirodu, karakteristike i brzinu varenja. A to je ono što određuje da li je kombinacija dva sastojka bezbedna ili ne. Pojednostavljeno rečeno, kada se dve namirnice dve različite prirode ili različite brzine varenja spoje, izazivaju problem u crevima, što dovodi do negativnih efekata na celokupno zdravlje.
Svaka hrana ima svoj ukus, energiju zagrevanja ili hlađenja i post-digestivni efekat. Dakle, iako je tačno da organizam pojedinca u velikoj meri određuje koliko se hrana dobro ili loše vari, kombinacije hrane su takođe od velike važnosti. Kada dve ili više namirnica imaju različite ukuse, energiju i post-digestivni efekat, može doći do problema sa varenjem, piše „NDTV Food“.
I krastavac i paradajz su popularni sastojci za salate u našoj zemlji. Ali prema zdravstvenim stručnjacima, oni ne čine sjajnu kombinaciju kada je zdravlje u pitanju.
Prema zdravstvenim stručnjacima, krastavac sadrži nekoliko esencijalnih hranljivih materija koji vam pomažu da ostanete hidrirani. On, međutim, može da ometa apsorpciju vitamina C.
Paradajz, s druge strane, sadrži izdašnu količinu vitamina C, a kada se kombinuje sa krastavcem, može dovesti do neravnoteže pH balansa u telu.
Loše kombinovanje namirnica može dovesti do smetnji u varenju i nadimanja, a ponekad i do toksemije i drugih bolesti.
Ako pak ne možete da zamislite salatu bez paradajza i krastvca, stručnjaci savetuju da svoj obrok započnete sa pola kašičice rendanog đumbira, ali i da posolite salatu. Takođe je poželjno da dobro žvaćete hranu kako biste ubrzali proces varenja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.