Ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, posebno treba da vodite računa o unosu ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su važni makronutrijenti koje svi moramo da konzumiramo. Međutim, ako ste osoba koja boluje od dijabetesa, posebno treba da budete oprezni sa unosom ovog makronutrijenta.
„Ljudi sa dijabetesom moraju da budu pažljiviji u pogledu vrsta ugljenih hidrata koje biraju, jer se svaki izvor ugljenih hidrata različito vari i ima različit uticaj na to koliko brzo ulazi u krvotok osobe i da li izaziva skok šećera u krvi“, kaže registrovana dijetetičarka Roksana Ehsani, portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku, za Eat This, Not That!, a prenosi portal Živim.hr
On dodaje da su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke složeni ugljeni hidrati, što znači da je telu potrebno više vremena da ih razgradi i svari, što dovodi do ravnomernog oslobađanja energije tokom vremena (sporo oslobađanje glukoze u krvotok).
– Međutim, jednostavni ugljeni hidrati, koji se obično nalaze u belom hlebu, testenini, žitaricama, desertima, sokovima, slatkišima i sladoledima, organizam se mnogo brže vari, zbog čega mnogo brže dospevaju u krvotok od složenih ugljenih hidrata i mogu izazvati brži skok nivoa šećera u krvi – kaže Ehsani.
Što znači da mnogi deserti mogu pogoršati stanje, zbog čega Ehsani ističe da osobe sa dijabetesom treba da ograniče dnevni unos šećera i da biraju složene ugljene hidrate u odnosu na jednostavne.
Registrovani dijetetičar Džonatan Valder navodi da osobe sa dijabetesom treba da imaju stalan unos ugljenih hidrata i da se trude da izbegavaju konzumiranje samo jednostavnih ugljenih hidrata, kako bi bili sigurni da imaju dovoljno vlakana i proteina.
Međutim, šećer nije sasvim loš, njegov „loš efekat“ zavisi od više faktora.
– Šećer nije nužno „loš” za osobe sa dijabetesom, ali su kvantitet, kvalitet, tajming i kombinacije namirnica veoma važni. Ljudi sa dijabetesom imaju smanjenu osetljivost na insulin, što znači da ćelije u njihovom telu teže prenose šećer u krv i pretvaraju ga u energiju – rekla je registrovani dijetetičar Silvija Karli.
On dodaje da zdravstveni rizici od hronično visokog nivoa šećera u krvi mogu dovesti do ateroskleroze, srčanih bolesti, moždanog udara i problema sa nervima, očima i bubrezima.
Da bi nivo šećera bio pod kontrolom, dijetetičari veruju da osobe sa dijabetesom treba da izbegavaju ove deserte.
Candi
Često izgledaju kao bezopasan desert, posebno ako jedete samo jedan. Ali čak ni oni bomboni bez šećera nisu dobri za dijabetičare.
– Bomboni su obično samo šećer i nemaju puno masti, vlakana i proteina. Zbog toga, kada osoba, na primer, konzumira lizalicu ili gumene bombone, šećer će se brzo apsorbovati u organizam i nivo šećera u krvi će naglo porasti – kaže Ehsani.
Ona sugeriše da je dobra ideja da uvek pogledate činjenice o nutritivnim vrednostima bombona koje kupujete.
– Primetićete visok udeo ugljenih hidrata, koji uglavnom potiču iz šećera. Čak i bombone bez šećera trebalo bi da izbegavaju svi sa dijabetesom, jer mogu da budu i bez šećera, ali se i dalje sastoje uglavnom od ugljenih hidrata, koji će ipak otići pravo u njihov krvotok i izazvati nagli skok – ističe Ehsani.
Sladoled
Znamo, znamo, kako možete preživeti letnje dane bez ovog omiljenog hladnog deserta? Stručnjaci savetuju da probate.
– Sladoled je bogat šećerom i mastima, a sadrži malo proteina i vlakana. Masti će malo odložiti nagli skok šećera u krvi. Međutim, za ljude na insulinu može biti nezgodno ako se ovaj konzumira sam, objašnjava Valdez.
Ako zaista imate želju za sladoledom, izaberite opcije sa manje šećera i više proteina. Vaše telo će vam biti zahvalno.
Peciva i kolačići
Ako imate dijabetes, trebali biste preskočiti peciva i kolačiće jer su bogati maslacem.
– Kolačići ne samo da sadrže jednostavne ugljikohidrate (bijelo brašno i šećer), nego sadrže i puno maslaca, koji sadrži puno zasićenih masti. Za osobe s dijabetesom ova kombinacija nije najbolja opcija, s obzirom na to da su osobe s dijabetesom podložnije razvoju bolesti srca, a mogu imati i dodatna stanja i bolesti, poput visokog kolesterola ili visokog krvnog tlaka – kaže Ehsani.
– Konzumiranje peciva bogatog maslacem neće pomoći u održavanju zdravog srca i okolnih arterija. Najbolje je preskočiti ih i možda pokušati napraviti zdraviju verziju od cjelovitih žitarica i manje maslaca – dodaje Ehsani.
Sokovi
Pijenje sokova je nepotreban unos praznih kalorija.
– Sokovi su tipično bogati ugljenim hidratima, koji odmah podižu nivo šećera u krvi. Najbolje je da ih imate pri ruci samo ako imate veoma nizak šećer (hipoglikemiju) – kaže Valdez.
Torte
Sočne, slatke i prepune glazura, kolači su jedan od najbogatijih deserta koji postoje, što ga čini teškim za dijabetičare.
– Kolači su bogati ne samo šećerom, već sadrže i punjenja poput kremova i glazure. Sve ovo je napunjeno dodatkom šećera i nezdravih zasićenih masti. Obe ove komponente nisu idealne za redovnu konzumaciju osoba sa dijabetesom, tako da je najbolje ograničiti torte na posebne prilike kao što su rođendani, jer bi neke torte takođe mogle da budu neverovatno kalorične, što nije u skladu sa zdravom ishranom za ljude. sa dijabetesom – kaže Ehsani.
Kiflice sa cimetom i rolnice od meda
Koliko su bogati šećerom ne moramo ni da pominjemo. Upravo zbog toga dijabetičari ne bi trebalo da ih jedu.
– Kiflice sa cimetom i kiflice sa medom prave se od šećera i prerađenog brašna i prelivaju se glazurom koja može brzo da podigne nivo šećera u krvi – kaže Karli.
Krofne
– Krofne (i većina peciva) su još jedna hrana sa visokim sadržajem šećera i masti, a malo proteina i vlakana, i dok mast odlaže skokove šećera u krvi, ova peciva nisu dobar izbor za osobe sa dijabetesom, kaže Valdez.
U zavisnosti od punjenja, krofne imaju 330 kcal na 100 g proizvoda, sadrže dosta masti, od kojih je u proseku pet grama zasićenih masnih kiselina i jedan gram soli.
– Zbog visokog udela prostih ugljenih hidrata, kojih ima 15 i više grama šećera na 100 grama proizvoda, ima izuzetno visok glikemijski indeks i brzo podiže nivo glukoze u krvi. Posledica ove akcije je brže nakupljanje neželjenih kilograma, veća iscrpljenost i umor, kao i stalna želja za slatkom hranom – rekla je nutricionista Vedrana Dučkić.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.