Sveže ceđeni sok je zdravstveno pogubniji od crne čokolade: Prof. dr Jagoda Jorga

Ostavite komentar


  1. Tako ti je to kad preko stranku svi postadoše doktori. Da ne dava nekom kintu nebi cuo niko za nju, a kamoli da je puste da lupeta ko otvoren prozor…

  2. Ovo su neke revolucionarne tvrdnje! Sam naslov članka “ čaša sveže ceđenog soka je zdravstveno pogubnija od crne čokolade“!? Dajte malo ozbiljnosti u „zdravstveno pogubnim“ preporukama.

  3. Bože koja glupost. Šta sve neću pročitati u vezi hrane, da mi je muka.

  4. Majko mila ko je sve profesor na „Medicini“. Od kafa znam za sebe, jedem crnu cokoladu sa 80% kakaoa (jeste skuplja od ostalih) i nisza mi zovo ne fali. Ako hoces slazko sto je prirodno uzmes sa 80 % crnu cokoladu!

  5. A šta kad pojedeš jabuku ili breskvu,trešnje. Jel opet masna jetra? Baš me zanima.

  6. Gricni crnu čokoladu pa idi na fitnes,sere mi se više od medija u Srbiji

  7. Zbog ovakvih „profesora „propadose i ljudi i svet….nemogu da verujem sta rece ova tkz profa

  8. Znaci bukvalno sve cemu su nas ucili nasi stari ne valja, i ono sto smo culi jedni od drugih ne valja, ceo zivot laz, najbolje je jesti goxna izgleda.. ili su i to probali/testirali pa ni to ne valja..

  9. Profesorka Jorga je doajen srpskog nitricionizma! Profesor, specijalista Higijene, subspecijalista Ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Lekar koja je provela čitav život u dispanzeru/ambulanti za bolesti nepravilne ishrane i lečila godinama pacijente od gojaznosti i drugih bolesti izazvanih nepravilnom ishranom. A s druge strane obrazovala generacije lekara, specijalista, subspecijalista, doktora nauka.

  10. Pažljivo sam pročitala tekst jer me tema lično interesuje pošto se borim sa insulinskom rezistencijom. Ovo je toliko zbrda-zdola izrečeno da sam se na kraju zapitala – ok, i šta sad ova osoba tačno preporučuje? Ako i sama kaže da je ta studija podrazumevala 10x veće doze, kako i dalje može preporučivati da se radije stavi šećer nekome ko će pratiti dnevnu dozu ili čak povremeno samo koristiti zaslađivač. Iz mog iskustva, što se preporuka u vezi s ishranom (npr od nutricionista) tiče, samo use i u svoje kljuse. Tamo svako ima neka svoje ubeđenja i onda ih nameću pacijentima, ne uzimajući u obzir da su i ljudi i njihovi organizmi različiti pa da se ne može svima isto napamet preporučivati.

  11. Velika je razlika kad idete kod dijetetičara sa višom školom, koji sebe reklamira kao „nutricionistu“, i otići kod lekara specijaliste, subspecijaliste iz Ishrane koji, sem svoje specijalizacije, ima ozbiljno znanje iz biohemije, fiziologije, patofiziologije, interne medicine, farmacije… Pogotovo ako postoje pridružene bolesti, a ne samo gojaznost.

  12. Dali postoje bar neke šanse da se ovi naši kao lekari dogovore šta je štetno a šta zdravo? Pljuvali su da je svinjska mast štetna i da je ulje zdravije a sad kada je mast skuplja od ulja oni kažu da je ulje štetno. Jedno vreme su pljuvali i po medu sad ni svež ceđen sok nije zdrav a kako onda kažu da treba jesti što više voća. Onda nije zdravo ni svinjsko meso treba jesti samo ribu a ta riba je sigurno zdrava naše reke su poznate kao ne zagađene a da ne pričamo o dilerima iz marketa. Treba piti i jesti sve ono što ti odgovara i što ne smeta a te čuvene stručnjake ko šiša.

  13. Ne znam sta vam nije jasno? Zenu zvali u emisiju i pitali a ona odgovarala. To sto je to neko znao ne znaci da ne treba o tome da prica. I kakvo je to cudjenje otkud ona doktor ili profesor? Pa ona je to vec vise decenija. A administratori kad biraju sta ce da objave nek malo naprave selekciju.

  14. Mislim da je govorila o ovome – Postoji li „bezbedna“ zamena za šećer? Šta znamo o aditivima koje unosimo u organizam?
    -Zato se ja uvek uzdržavam od tih zamena za šećer, a kada baš ne mogu drugačije da postignem cilj kod pacijenata, onda im naglasim da je količina onoga što jedu najvažnija.
    Ovo sa ceđenim sokovima i crnom čokoladom mislim da se odnosi na to da ceđeni sokovi imaju brze šećere, a čokolada pa i crna je slatkiš, što ceđeni sokovi ne bi trebalo da su.

Ostavite komentar


Zdravlje

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.