Iako su dugo na lošem glasu testenine ne moraju biti loše za naš organizam, evo kako da budete sigurni da testenine neće poremetiti vaš plan ishrane i naškoditi zdravlju.
Birajte testenine od integralnih žitarica.
Obratite pažnju na količinski unos tj veličinu porcije.
Unosite „zeleniše“ tj. vlakna kada konzumirate testenine.
Ne preterujte sa dodavanjem sira u toku spremanja paste.
Tim povodom evo jednog recepta koji će vam uslišiti potrebu za pastom ali i koji je u skladu sa nutritivnim i kalorijskim vrednostima i potrebama prosečne osobe.
Speltine testenine sa sosom od karfiola i brokolija – količina porcije: 250g
- Speltine testenine 60g (obariti ih u slanoj proključaloj vodi sa malo soli i 1 kašikom maslinovog ulja).
- Brokoli i karfiol do 100g
- Pola praziluka
- 2 supene kašike neutralne pavlake
- Može i malo vode u kojoj se kuvala testenina
Na maslinovom ulju prodinstati praziluk, zatim dodati sitno iseckan karfiol i brokoli i za par minuta dodati neutralnu pavlaku, od začina dodati malo soli i mirođije.
Ako je pregusto može se dodati malo vode u kojoj je kuvana testenina.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.