Testenine ne moraju biti loše za naš organizam 1Foto: Shutterstock / Jeny Che

Iako su dugo na lošem glasu testenine ne moraju biti loše za naš organizam, evo kako da budete sigurni da testenine neće poremetiti vaš plan ishrane i naškoditi zdravlju.

Birajte testenine od integralnih žitarica.

Obratite pažnju na količinski unos tj veličinu porcije.

Unosite „zeleniše“ tj. vlakna kada konzumirate testenine.

Ne preterujte sa dodavanjem sira u toku spremanja paste.

Tim povodom evo jednog recepta koji će vam uslišiti potrebu za pastom ali i koji je u skladu sa nutritivnim i kalorijskim vrednostima i potrebama prosečne osobe.

Speltine testenine sa sosom od karfiola i brokolija – količina porcije: 250g

  • Speltine testenine 60g (obariti ih u slanoj proključaloj vodi sa malo soli i 1 kašikom maslinovog ulja).
  • Brokoli i karfiol do 100g
  • Pola praziluka
  • 2 supene kašike neutralne pavlake
  • Može i malo vode u kojoj se kuvala testenina

Na maslinovom ulju prodinstati praziluk, zatim dodati sitno iseckan karfiol i brokoli i za par minuta dodati neutralnu pavlaku, od začina dodati malo soli i mirođije.

Ako je pregusto može se dodati malo vode u kojoj je kuvana testenina.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari