Kupina (Rubus fruticosus L.) je zajednički naziv većeg broja vrsta roda Rubus iz porodice Rosaceae, hibrida između ovih vrsta unutar podroda Rubus, i hibrida između vrsta iz podrodova Rubus i Idaeobatus. Jestivi plod (voće) koji rađaju, takođe se naziva kupina.
Opis: Stabljika je uglasta, manje ili više povijena, odrvenela sa trnjem. Listovi su prstasti sa pet testerasto nazubljenih listića (5-12cm) sa trnjem na lisnoj dršci. Cvetovi su u cvastima, bele do crvene boje sa trnićima. Široko je rasprostranjena po šumama, živicama i livadama u brdsko-planinskom području
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Rubi fruticosi folium)
Hemijski sastav: List kupine sadrži 8 do 14 odsto tanina, organske kiseline, flavonoide
Upotreba: Aktivni sastojci deluju na skupljanje tkiva i smirenje upale crevne sluzokože. Kupinov list se preporučuje kod akutnih proliva i za ispiranje kod upala sluzokože usne duplje. Usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi.
Takođe se koristi: Fermentisani list koristi se i kao zamena za ruski ili indijski čaj, a plod se koristi u ishrani ili osušen
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku lista kupine preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja.
Izvor: Institut “Josif Pančić”
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.