Zaslađivači kao efikasan način smanjenja unosa šećera iz hrane i pića 1Foto: Promo

Mnoštvo proizvoda prehrambene industrije, uključujući bezalkoholna pića, žvakaće gume, jogurte i slatkiše mogu sadržati niskokalorijske zaslađivače, u skladu sa lokalnim regulatornim zahtevima.

Koriste se i u zdravstvenim proizvodima kao što su tečnost za ispiranje usta, žvakaći multivitamini i sirupi za kašalj. Jasno su naznačeni na svakoj ambalaži hrane, pića i svim drugim proizvoda koji ih sadrže.

Kada se koriste kao deo uravnotežene ishrane i zdravog načina života, niskokalorijski zaslađivači mogu pomoći ljudima da postignu smanjeni unos energije, odnosno kalorija. Predstavljaju efikasno sredstvo u održavanju i smanjenju viška telesne težine.

Niskokalorijski zaslađivači mogu biti značajna pomoć i osobama sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom koji moraju da kontrolišu unos ugljenih hidrata, što je važan aspekt upravljanja dijabetesom. Pored toga, korisni su i za oralno zdravlje zbog svojih nekariogenih svojstava, zbog čega su sastavni deo pasti za zube.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2015. godine izdala preporuku kako šećeri ne bi trebalo da obezbede više od 10% naše ukupne dnevne energije. Zbog svoje visoke moći zaslađivanja, a malom količinom energije, niskokalorijski zaslađivači imaju veliku prednost kao dodaci hrani i piću, jer eliminišu ili znatno smanjuju unos kalorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari