zdrav doručak bogat vlaknimaFoto: JeniFoto / Shutterstock.com

Dovoljna količina vlakana u ishrani važna je za zdravlje. Nažalost, ishrana većine ljudi ih sadrži premalo, što može povećati rizik od bolesti poput raka debelog creva, kardiovaskularnih oboljenja i divertikulitisa.

Srećom, postoji puno načina da povećate unos vlakana. Na primer, započnite dan doručkom bogatim ovim bitnim i zdravim makronutrijentom. CentarZdravlja je izdvojio neke ideje za za zdrav doručak, bogat vlaknima, koji vam može poboljšati funkcionisanje digestivnog sistema.

Tost od avokada sa semenkama konoplje

Avokado je odličan izvor vlakana, s 13,5 grama vlakana po avokadu. Ako želite, možete ga dodati tostu bogatom vlaknima ili onom napravljenom od brašna od celog zrna. To je brz i jednostavan način da svoje telo napunite energijom ujutru, kada ste u žurbi. Stavite na svoj tost i malo prženih semenki konoplje za dodatnu količinu vlakana.

Čija puding

Čija semenke su veoma bogate vlaknima, s 10 grama u 30 grama semenki. One mogu pomoći u regulisanju pražnjenja creva i olakšati probleme s varenjem hrane, poput zatvora.

Čija puding je dobra ideja za doručak ili užinu. Bogat je vlaknima i vrlo brzo se priprema. Jednostavno pomešajte dve kašike čija semenki s 1 decilitrom mleka po izboru i ostavite smesu da odstoji u frižideru dok ne poprimi gustinu pudinga. Nakon toga obogatite puding drugim sastojcima bogatim vlaknima, poput bobičastog voća i semenki te zaslađivačem po potrebi.

Ovsene pahuljice s bademima i bobičastim voćem

Mnogi ljudi započinju dan sa činijom toplih ovsenih pahuljica. Ovsene pahuljice su same po sebi bogate vlaknima, jer sadrže gotovo 4 grama po 80 grama, ali se često kombinuju s drugim sastojcima bogatim vlaknima, poput voća i orašastih plodova. Pokušajte da svoje jutarnje ovsene pahuljice obogatite kupinama i iseckanim bademima za zdrav doručak koji će vas sigurno zasititi.

Omlet od povrća i avokada

Kombinacija jaja bogatih proteinima sa sastojcima bogatim vlaknima kao što su povrće i avokado daje zasićujući doručak nakon kojeg ćete bez problem izdržati do sledeće užine ili ručka. Proteini i vlakna pomažu u poboljšanju osećaja sitosti jer se sporo vare i stimulišu oslobađanje hormona sitosti kao što su peptid i kolecistokinin, koji deluju na određene delove mozga kako bi sprečili glad. Artičoke i brokoli su odličan izbor za ovakav omlet.

Smuti u činiji

Ako ne volite da pijete smuti iz čaše ili šolje, pokušajte da napravite smoothie bowl, tj. smuti u činiji. Ovaj obrok ima gušću teksturu od običnog smutija i može se jesti kašikom. Najbolje je kad se napravi od proteinskog praha i smrznutog bobičastog voća sa sastojcima bogatim vlaknima poput čija semenki i seckanih badema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari