
Ema Morano je rođena 1899. godine u Italiji i doživela je 117 godina, a disciplina sa kojom se suočavala sa životnim izazovima učinila ju je simbolom otpornosti i dugovečnosti.
Ljudima je posebno zanimljiva bila njena ishrana – Ema je jela tri jajeta dnevno, dva sirova i jedno pripremljeno kao omlet.
S tim je počela u svojim dvadesetim godinama, nakon što joj je dijagnostikovana anemija ubrzo nakon završetka Prvog svetskog rata, piše Sensa.si.
Po njenim rečima, takav dnevni unos jaja obezbedio joj je energiju i hranljive materije koje su joj potrebne da se nosi sa fizičkim zahtevima i da održi stabilno zdravlje.
Još jedna zanimljivost kod dugovečne Italijanke bilo je to što je redovno pila grapu, vrstu italijanskog alkoholnog pića poput rakije. Sama ga je pravila i uzimala na kašičicu i tako održala tradiciju koja je podseća na lokalne ukuse njenog zavičaja.
Godine su prolazile i pred kraj svog života, Ema je smanjila unos na dva jaja dnevno, pojednostavljenu verziju koja joj je i dalje omogućavala da održava minimalne nivoe energije bez oslanjanja na lekove ili složene dijete.
Uprkos aktivnom radnom veku i prirodnim procesima starenja, Ema je iznenadila svog doktora koji ju je lečio skoro tri decenije. Kako je objasnio u jednom od intervjua, Ema je retko jela voće ili povrće – namirnice koje se obično preporučuju za zdrav život.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.