Iako samo polovina ljudi sa kamenom u žuči oseća jake bolove, mučninu i povraćanje – kada se pojave, nije ih lako podneti.
Žuč je izlučivanje ćelija jetre sa donekle važnom funkcijom u varenju hrane, posebno masti. Žučne soli razlažu masti iz hrane na manje čestice koje su potom dostupne enzimima za razgradnju. Žučne soli takođe pomažu u apsorpciji masnih kiselina, holesterola i drugih masti, piše miss7zdrava.24sata.hr.
Varenje hrane je skup složenih ili dobro koordinisanih procesa koji se međusobno dopunjuju u postizanju krajnjeg cilja: korišćenja energije i hranljivih materija.
U stalnoj interakciji organa za varenje i njihovih sekreta, polako, u očima javnosti, zanemarena žuč igra važnu ulogu. U industrijalizovanim zemljama, zbog načina života i nepravilne ishrane, kao i genetskih predispozicija, učestalost formiranja najčešće bolesti žučnih puteva – kamena u žuči je velika.
Zanimljivo je da je uloga ishrane jasno vidljiva u nastanku žučnih kamenaca.
Iako samo polovina ljudi sa kamenom u žuči doživljava simptome kada se pojave, oni nisu zanemarljivi.
To je jak bol izazvan pomeranjem kamenca, ali ne retko se javlja osećaj mučnine i povraćanja. Kamen u žučnim kanalima takođe može dovesti do različitih komplikacija kao što su akutna upala žučne kese, pankreatitis i opstruktivna žutica.
Ishrana i žučni kamenci
Dijeta igra neospornu ulogu u formiranju kamena u žuči. Danas je poznato da su višak telesne težine i posebno gojaznost faktori rizika za pojavu kamena u žuči.
Ovde nije ključan toliko ukupan kalorijski unos koliko energetski disbalans potenciran nedovoljnom fizičkom aktivnošću.
Zanimljivo je da nagli gubitak težine povećava rizik od nastanka kamena u žuči, pa čak i bolnih napada, zbog čega je osobama koje dugo pate od kamena u žuči potreban izuzetan oprez i obavezna pomoć stručnjaka.
Jasno je i sasvim logično da ishrana bogata mastima i holesterolom (dakle, tipična „zapadnjačka dijeta“) podstiče prekomerno lučenje žuči i time povećava stvaranje kamena.
Takođe, obilje rafinisanih i jednostavnih ugljenih hidrata pogoduje nagomilavanju viška kilograma i može potencirati stvaranje kamena u žuči. Štaviše, nizak unos dijetalnih vlakana takođe povećava rizik jer usporava peristaltiku i pražnjenje creva, što zauzvrat ubrzava taloženje holesterola u žučnoj kesi.
Žuč nije imuna čak ni na višak proteina u ishrani, posebno onih životinjskog porekla. Naime, unos velikih količina proteina dovodi do većeg gubitka kalcijuma i mokraćne kiseline, što podstiče stvaranje kamena.
Iz svega navedenog, nije iznenađujuće što naučne studije iznova pokazuju manji rizik od stvaranja kamena u žuči kod vegetarijanaca. Vegetarijanci su mršaviji, konzumiraju više vlakana i manje holesterola, ali ovi faktori igraju zaštitnu ulogu u sprečavanju stvaranja kamena u žuči.
Pomoć kod žučnih kamenaca
Ako imate kamen u žuči, možete olakšati svoje stanje pravilnom ishranom.
Tako će meni bogat namirnicama koje sadrže značajne količine dijetalnih vlakana – sveže voće i povrće, kuvani i sušeni grašak, integralne žitarice – sa niskim sadržajem masti, pomoći kod ovog problema.
Svakako treba izbegavati masno meso, pržena i pohovana jela, jaja, zrele i masne sireve, agresivne začine (luk, paprika, crvena paprika…) i preterano topla ili hladna jela.
Treba imati na umu da prekomerno ograničavanje unosa masti (ispod 10 g dnevno) ili potpuno izbacivanje masti iz ishrane takođe može dovesti do stvaranja kamena u žuči.
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da obezbedite adekvatan unos masti:
– Pijte mleko sa malo masti (do 1% mlečne masti) i konzumirajte mlečne proizvode sa niskim sadržajem mlečne masti
– Zamenite crveno meso u svom meniju belim (piletina, ćuretina) i ribom, najbolje bi bi bilo da je meso kuvano, a ne prženo
– Svoju ishranu zasnivajte na svežoj, sirovoj i neprerađenoj hrani
– Uključite obilje voća, povrća i sokova u svoju ishranu Izbegavajte rafinisani šećer i slatkiše, kao i kofein i čokoladu
– Izbegavajte stare mahunarke i hranu od koje se nadimate
– Jedite orašaste plodove umereno
– Svaki dan uzimajte oko dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, jer sadrži supstancu koja pomaže u smanjenju nivoa holesterola u žučnoj kesi, a samim tim i štiti od kamena u žuči.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.