![Žuti pirinač (recept) 1 Žuti pirinač (recept) 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/08/IMG_9824-e1628960081167.jpg)
Za ovaj recept nam je potreban jasmin pirinač. Jasmin pirinač spada u kategoriju finog pirinča, kažu da je mirisni pirinač ime dobio po cvetu jasmina pošto prilikom jela nedoljivo podseća na miris cveta jasmina, ali i po boji zrna.
Gaji se na Tajlandu, Kambodži,Vijetnamu, zastupljen je u kuhinjama poput indijske, dosta se koristi u bliskoistočnoj kuhini.
Da bi pirinač bio savršeno skuvan potreban nam je tačan odnos vode i pirinča, kao i sama dužina kuvanja. Preporuka je da na jednu šolju pirinča treba dodati jednu i po šolju vode. Kako bi dobili ovu lepu žutu boju pirinča kao dodatak koristimo tumerik ili kurkumu.
![Žuti pirinač (recept) 2 Žuti pirinač (recept) 2](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2021/08/IMG_9826.jpg)
Ovako pripremljen pirinač može da nam posluži kao dodatak nekom mesu ili ribi, ali može da bude obrok za sebe.
Šta nam je sve potrebno:
- 125g jasmin pirinča
- 500ml bujona
- 1 srednji luk šalot
- 4 češnja belog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika putera
- 1 ravna kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
Način pripreme:
Sitno naseckati luk. Na puteru i maslinovom ulju propržiti šalot i beli luk. Zatim dodati pirinač propržiti par minuta pa redom kurkumu, so i biber, naliti bujonom.
Ostaviti pirinač da se kuva 10-15 minuta. Potom poklopiti pirinač i skloniti sa vatre. Ostaviti tako najmanje 15 minuta. Na ovaj način pripreme pirinač će ostati rastresit. Ukrasiti listićima peršuna.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.