Glumica Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana 1Foto Jugoslovensko dramsko pozorište

Branka Veselinović, legendarna srpska i jugoslovenska pozorišna, filmska i televizijska glumica, preminula je danas u 105. godini, a njene kolege i kulturna javnost s velikim pijetetom se opraštaju od izuzetne umetnice.

Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja 1947. godine, a s Brankom, kako ističe Tamara Vučković Manojlović, direktorka ove kuće, u legendu odlazi i poslednji član tog slavnog ansambla, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave zemlje.

– Branka je u njemu provela gotovo čitav svoj stvaralački vek, sve do penzije 1978, a i posle toga, redovno igrajući u mnogim predstvama. Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u „Skupu“ Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine. Njen jedinstven život, njen humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta – navodi Tamara Vučković Manojlović.

Glumica Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana 2
Foto Jugoslovensko dramsko pozorište

Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a Jugoslovensko dramsko pozorište će naknadno objaviti vreme komemoracije i sahrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari