U Nišu najmlađi pacijent koji je koristio alkohol sa kokainom imao samo 16 godina 1Foto: Niške vesti

Sve češće nam se javljaju mladi pacijenti koji su pored alkoholnih pića konzumirali i kokain, kaže načelnik Odeljenja za bolesti zavisnosti na Klinici za mentalno zdravlje u Nišu, psihijatar Vladan Radivojević.

On objašnjava da je najmlađi pacijent koga su lečili na Klinici zbog zloupotrebe alkohola sa kokainom imao samo 16 godina.

Nije mogao da precizira koliko je bilo takvih slučajeva jer se, kako kaže, ne vodi precizna statistika takvih slučajeva.

„Međutim, to su samo epizode kad mladi preteraju sa alkoholom, pa im je neophodna detoksikacija. U uzrastu do 30 godina nismo imali pacijente za koje se može postaviti dijagnoza hronični alkoholičar, jer je to kratak period konzumacije alkohola. Ali, veoma često nam dolaze mladi koji u alkoholisanom stanju imaju i poremećaj ponašanja, najčešće je to povezano sa nasilnilničkim ponašanjem“, kaže načelnik Radivojević.

Ono što je problem, upozorava on, što na Klinici u protekle dve godine zbog epidemije koronavirusa nije bilo grupnog rada sa zavisnicima od alkohola.

„Mlade bi ranije, kad imaju epozodu sa zloupotrebom alokohola, uputili na grupnu terapiju, i oni su od alkoholičara mogli tu da čuju kakve sve zdravstvene probleme mogu da imaju i šta im se može desiti ako nastave da piju. Nažalost, sada to nije moguće. Sada dođu i posle se više ne javljaju“, kaže dr Radivojević.

Na Nišavskom keju se, posebno kad počne lepo vreme, u večernjim časovima masa mladih ljudi okuplja i većina njih pije alkoholna pića.  Mnogi od njih su maloletnici, ali niko od nadležnih organa ne reaguje.

Srednjoškolac Vuk T. (18) priča da je gotovo normalno da se petkom i subotom uveče okuplja sa društvom na Keju, i da se, naravno, pije pivo i sluša muzika.

„To radimo već dve godine, jer nam je mnogo jeftinije da kupimo dvolitarske flaše piva i da se napijemo. Naši roditelji nemaju dovoljno para da nam za večernji izlazak daju po 50 evra, koliko treba da bi se dobro proveo u klubu ili kafiću. Dobro, ne preterujemo, ali bez piva se ne može“, kroz smeh priča on.

Na pitanje da li je svestan da vremenom može postati zavisan od alkohola, on odmahuje rukom.

„Mi se ne drogiramo, i ne preterujemo. Ima i onih koji uz pivo piju i žestinu. Neretko duvaju, ili piju neke tablete. Oni su u opasnosti, ne mi koji samo mirno pijemo pivo“, smatra Vuk.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari